Srbija obilježava Dan sjećanja

Vučić: U Oluji je ubijeno više tisuća Srba, a stotine tisuća su protjerane

Proslavu Oluje u Hrvatskoj, u Srbiji smatraju neprihvatljivom, a operaciju proglašavaju etničkim čišćenjem i ratnim zločinom.
Vijesti / Flash | 04. 08. 2021. u 20:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

I dok Hrvatska slavi 26. obljetnicu Oluje a koja se održava u Kninu, u Srbiji se obilježava Dan sjećanja na sve stradale Srbe u ovoj vojnoj operaciji.

U beogradskoj crkvi svetog Marka održan je parastos za poginule.

Središnji skup ponovno se održava u zemunskom naselju Busije u kojem uglavnom žive izbjeglice iz Hrvatske. Proslavu Oluje u Hrvatskoj, u Srbiji smatraju neprihvatljivom, a operaciju proglašavaju etničkim čišćenjem i ratnim zločinom.

''Pobjeda nad kim?''

Četiri godine rata, okupaciju hrvatskog teritorija te brojne zločine u Hrvatskoj koji su prethodili Oluji, u Srbiji ne spominju.

"Danas obilježavamo 26 godina od operacije hrvatskih snaga Oluja, u kojoj je ubijeno više tisuća Srba, a više stotina tisuća Srba protjerano s vjekovnih ognjišta", izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, javlja Dnevnik.hr.

''I jesu Srbi iz Hrvatske bar iz njihovog ugla makar praktično nestali. Republika Hrvatska ovaj dan naziva i proslavlja kao dan pobjede. Pobjede nad kim? Dobrim i skromnim ljudima i čestitim domaćinima'', rekao je Vučić.

Podsjećamo sebe na to ''tko smo što smo, odakle smo i kuda idemo'', izjavio je on, prenosi N1.

On je rekao da su u sjećanja ljudi utisnute nepregledne kolone traktora koje voze dječaci jedva izbjegli i ''majke koje privijaju svoje srpske bebe na grudi u strahu da horde progonitelja negdje ne iskrsnu''.

''Na sve to svijet i međunarodna pravda rekli su svoje. Haški tribunal Markača i Gotovinu proglasio krivim za udruženi zločinački poduhvat, ali ih je žalbeno vijeće oslobodilo svih optužbi. Toliko o pravu i pravdi za nas Srbe'', poručio je Vučić.

Nova generacija

On je rekao da Srbija nikada neće dobiti priznanje svijeta za svoje žrtve, da nikada nitko neće ''zakukati'' za srpskom djecom i da nikada neće reći da je nad Srbima u Jasenovcu počinjen genocid i da to ne treba očekivati od bilo koga.

''Postoji jedna istina uvijek za njih, Srbi štrče, Srbi su neposlušni, nepokolebljivi, takvi nam nisu potrebni. Ti koji štrče ne treba da opstanu. I nikada nemojte da računate da ćemo dobiti izvinjenje ili priznanje zločina'', rekao je Vučić.

On je rekao da je u Srbiji stasala nova generacija koja uzdignuto drži glavu, priznaje srpske zločine, ali neće da se izvinjava za zločine nad svojim narodom, a da on kao predsjednik neće da se izvinjava onima koji su ubijali Srbe, da neće da gazi po žrtvama, ali da želi da razgovara sa svima.

Istakao je i da Srbija mora da čuva mir i da će pružati ruku prijateljstva i Hrvatskoj i svima koji znaju da je zajednička budućnost na ovim prostorima neophodna.

Kopirati
Drag cursor here to close