Brdo-Brioni

Vučić prvi put kao predsjednik sutra u Sloveniji

Vijesti / Flash | 02. 06. 2017. u 10:36 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi godišnji sastanak čelnika država jugoistočne Europe u okviru procesa "Brdo - Brioni", održava se sutra u Brdu kod Kranja, i na njemu će sudjelovati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučiću će to biti prvi sastanak s predsjednicima drugih država, ali i prvo službeno putovanje izvan zemlje, otkako je u srijedu, 31. svibnja, položio zakletvu i stupio na dužnost predsjednika Republike.

Predsjednik Srbije imat će i bilateralni sastanak s predsjednikom Republike Njemačke Frankom Walterom Steinmeierom, koji je ove godine biti počasni gost summita "Brdo - Brioni".

Predviđeno je da Vučić u odvojenim susretima razgovara i s članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, kao i s predsjednikom Makedonije Đorđom Ivanovim.

Na forumu koji su inicirale Slovenija i Hrvatska, s ciljem stabilizacije i jačanja suradnje država zapadnog Balkana, najavljeno je sudjelovanje, osim predsjednika i predsjednice Slovenije i Hrvatske, Boruta Pahora i Kolinde Grabar Kitarović, i predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, Makedonije Đorđa Ivanova, Albanije Bujara Nishania.

Trebali bi sudjelovati i članovi predsjedništva BiH Dragan Čović, Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović, kao i kosovski predsjednik Hashim Thaci.

Cilj ovogodišnjeg susreta je želja da se ojača međusobno povjerenje, predanost stabilnosti i europskim vrijednostima u regiji jugoistočne Europe, najavljeno je iz kabineta slovenskog predsjednika.

Vučić je u posljednje vrijeme dao više izjava u kojima je upozorio na opasnost od zaoštravanja odnosa među državama i ukazao na potrebu jačanja političkog dijaloga u okruženju, suradnje, i inzistiranja na miru i stabilnosti.

Kako prenose hrvatski mediji očekuje se da Steinmeier iznese stajalište Njemačke o potrebi približavnja država u regiji Europskoj uniji i europskim vrijednostima, kao i jačanju međusobne suradnje.

U okviru susreta ministara vanjskih poslova vd premijera Srbije i voditelj srpskog diplomacije Ivica Dačić imaće odvojene susrete s ministrom vanjskih poslova Slovenije Karlom Erjavec i njihovim makedonskim kolegom Nikolom Dimitrovim.

Na dosadašnjim susretima u okviru procesa "Brdo - Brioni" kao počasni gostu sudjelovali su talijanski predsjednik Sergio Mattarella, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joseph Biden, austrijski predsjednik Heinz Fischer, njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Francuske Francois Hollande.

Proces Brdo - Brioni pokrenule su Hrvatska i Slovenija 2013. kako bi se regionalnom suradnjom i rješavanjem otvorenih pitanja stabilizirale prilike na jugoistijeku Europe.

Inicijativa predviđa da se jednom godišnje okupe čelni dužnosnici država jugoistočne Europe s počasnim gostom iz jedne od vodećih zemalja EU, koja time postaje sudionik dijaloga.

Kopirati
Drag cursor here to close