Riječ na riječ

Vučić pozvan na Deklaraciju o zaštiti materinjih jezika Bošnjaka i Srba

Vijesti / Flash | 10. 08. 2017. u 10:50 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lider pokreta "Odgovor" Ćamil Duraković pozvao je predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića da nastave zajedno raditi na međuetničkom dijalogu Bošnjaka i Srba, te da, kako je naveo, ne nasjeda na provokacije koje plasira Milorad Dodik.

Tim povodom, Duraković je predložio Deklaraciju o priznavanju, toleranciji i zaštiti kulturnog identiteta i materinjih jezika Bošnjaka i Srba.

''Ovom deklaracijom pozivamo na priznanje naziva bosanskog jezika kao materinjeg jezika Bošnjaka i srpskog jezika kao materinjeg jezika Srba, te pozivamo na njihovu ravnopravnu upotrebu, zaštitu i uključivanje u sustav obrazovanja. Neka ovo bude temelj dijaloga o zaštiti kulturnog identiteta, te pozivam predsjednika Aleksandra Vučića da ne nasjeda na provokacije Milorada Dodika i njegove 'memorandume' koji mu samo služe za spas od političkog poraza'', navodi Duraković.

Kako je priopćeno je iz pokreta "Odgovor", Duraković smatra kako je vrijeme da se zajednički istakne spremnost na borbu za očuvanje ćirilice i latinice kao dva pisma koja pripadaju bosanskom i srpskom jeziku, te traži od nadležnih institucija potpuno uvažavanje njihove ravnopravnosti, položaja te povijesnog i kulturnog značaja za Bošnjake, Srbe, ali i sve druge građane ove dvije zemlje.

''Posebno pozivamo na osiguranje financijskih sredstava i svih drugih oblika pomoći za zaštitu bosanskog i srpskog jezika u dijelovima ove dvije zemlje, gdje Bošnjaci ili Srbi čine brojno manjinsko stanovništvo. Moramo razmišljati o svemu šta treba poduzeti za zaštitu srpskog jezika na području entiteta Federacija BiH, te zaštitu bosanskog jezika na području entiteta Republika Srpska i na području regije Sandžak u Srbiji'', dodao je Duraković.

''Neka naše razlike'', kako je naveo, ''budu ono što donosimo kao vrijednost u međuetničkom dijalogu, a naše sličnosti prilike za vraćanje povjerenja u izgradnju dobrih komšijskih odnosa na Balkanu''.

''Čuvajući bosanski i srpski jezik, svjesni da smo se međusobno dobro razumjeli svaki put kada smo istinski htjeli razgovarati, mi pokazujemo uvažavanje jednih prema drugima i stvaramo temelje za mirnu i prosperitetnu budućnost'', poručio je u svojoj poruci Duraković.

Inače. Vučić je rekao kako će Deklaracija Srbije i Republike Srpske, čiji je cilj očuvanje kulturnog identiteta jezika i pisma Srba, biti gotova između 25. studenoga i 1. prosinca. Dodao je kako je riječ o "benignom dokumentu", koji će svi u svijetu priznati.

Kopirati
Drag cursor here to close