Intervju nakon pobjede

Vučić: Oživjeti Jugoslaviju; Bosna je bure, koje će se natezati s Hrvatskom

Vijesti / Flash | 06. 04. 2017. u 09:17 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Bosna je pravo bure baruta, ali neće biti nikakvih referenduma o odcjepljenju. To mi je rekao Milorad Dodik prije dva dana u Mostaru na večeri s ostalim premijerima regije. No odnosi Bosne i Hrvatske mogli bi biti problematični'', rekao je sktualni srbijanski premijer Aleksandar Vučić u svom prvom velikom intervju nakon pobjede na predsjedničkim izborima u Srbiji.

U razgovoru za portal Politico, Vučić je komentirao situaciju na Balkanu, odgovorio na optužbe da namjerava uništiti demokraciju u Srbiji te iskazao svoje divljenje prema Titu.

Komentirajući odnose političkih lidera u BiH, Vučić je kazao kako su ljubazni jedni prema drugima, no da nije vidio da su pričali o važnim pitanjima.

''Kad se zadubite u detalje, vidite da nema mogućeg dogovora na vidiku. Svi se bore za svoje teritorije i svoja prava'', rekao je Vučić te prokomentirao i rizik konflikta na Balkanu.

''Što god da se dogodi na Kosovu, uvijek je između Srba i Albanaca. Ako je barem jedna strana razumna, problemi će se izbjeći. No, u Bosni su tri strane i nije se lako nositi s time'', rekao je.

Govoreći o prosvjedima nakon izbora u Srbiji, rekao je kako uvijek postoje ljudi koji nisu zadovoljni rezultatima izbora.

''Ali dopustit ćemo im da prosvjeduju. To je pravi znak demokracije na što sam vrlo ponosan'', kazao je Vučić te dodao kako se na prosvjedima radi o osobnoj mržnji prema njemu.

Ocijenio je kako Srbija mora ostati čvrsto na putu prema EU, a u isto vrijeme osnažiti regionalnu suradnju.

Govorio je i o potrebi gospodarske suradnje sa susjednim državama.

''Ako se svi slože, postat ćemo tržište od 20 milijuna ljudi. To je prilično važno tržište. Moći ćemo privući mnogo više ulagača nego do sada'', istaknuo je, a na pitanje želi li stvoriti novu Jugoslaviju, Vučić je kazao kako se radi o "staroj Jugoslaviji plus Albaniji".

''To je stara Jugoslavija, plus Albanija. To je politička ideja, ali bez ugrožavanja njihove suverenosti. To će ojačati naša gospodarstva. Trebamo godišnje stope rasta od četiri do pet posto, ne tri posto. To nije dovoljno'', naglasio je.

Na pitanje kako misli postići tu suradnju s obzirom na tenzije u susjedstvu, Vučić je kazao kako je Tito uspio.

''Bio je komunistički diktator, no vrlo pametan čovjek. Bravar, možete li zamisliti? No vrlo pametan. Znao je kako povezati ljude... To je ono što trebamo. Povezati ljude'', ustvrdio je.

Kopirati
Drag cursor here to close