Bez sukoba

Vučić i patrijarh Irinej pozvali na mir nakon uhićenja u Crnoj Gori

Vučić je, kako se navodi, pružio punu podršku patrijarhu srpskom Irineju i episkopima srpske crkve u Crnoj Gori u njihovim naporima da se svi problemi s kojima se suočava rješavaju dijalogom, na miran način, uz puno uvažavanje prava i sloboda.
Vijesti / Flash | 13. 05. 2020. u 11:56 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh Irinej izrazili su u srijedu zabrinutost zbog uhićenja vladike Joanikija i svećenika SPC u Crnoj Gori te izrazili nadu će "srpski narod postupati mirno i pribrano u trenucima u kojima nitko razuman ne priželjkuje bilo kakve nemire i sukobe".

To je navedeno u zajedničkom priopćenju srbijanskog predsjednika Vučića i patrijarha Irineja, nakon njihovog telefonskog razgovora, prenosi Tanjug.

Predsjednik Srbije izrazio je uvjerenje da će vladika Joanikije i ostali uhićeni svećenici biti pušteni na slobodu u najkraćem mogućem razdoblju.

Vučić je, kako se navodi, pružio punu podršku patrijarhu srpskom Irineju i episkopima srpske crkve u Crnoj Gori u njihovim naporima da se svi problemi s kojima se suočava rješavaju dijalogom, na miran način, uz puno uvažavanje prava i sloboda vjernika SPC.

Patrijarh srpski Irinej je podsjetio da je "kulminacija neprijateljskog odnosa Crne Gore prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi počela usvajanjem kontroverznog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, uz grubo ignoriranje zahtjeva SPC za ravnopravnim položajem u odnosu na sve druge crkve i vjerske zajednice i zaštitu prava koja naša crkva posjeduje stoljećima".

"Činjenica da je zakon usvojen uz veliko negodovanje našeg naroda krajem prošle i početkom ove godine, a da se sada uhićuju i u pritvoru zadržavaju episkop i svećenici, samo je dokaz da crnogorska država provodi progon Srpske pravoslavne crkve", navodi se u priopćenju.

Episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju i svećenicima Mitropolije crnogorsko-primorske jutros je određeno zadržavanje do 72 sata, nakon što su saslušani u Osnovnom državnom tužiteljstvu u Nikšiću u povodu litije u tom gradu, a zbog kršenja mjera za suzbijanje koronavirusa.

Kopirati
Drag cursor here to close