Susret

Vučić i Grabar Kitarović u obilasku Vukovara

Vijesti / Flash | 17. 06. 2016. u 06:58 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović sastat će se u ponedjeljak, 20. lipnja u Dalju i Vukovaru u Hrvatskoj, saznaju 'Večernje novosti'. Planirano je da Vučić i Kitarović obiđu rodnu kuću čuvenog znanstvenika Milutina Milankovića u Dalju, gdje će položiti vijence, a predviđena je i zajednička posjeta Vukovaru.

Ovaj iznenadni susret, navodi list, trebao bi otvoriti novu stranicu u odnosima dvije zemlje i da pokaže da su i Srbija i Hrvatska spremne prevazići nesuglasice iz prošlosti, zbog kojih je suradnja u posljednjih nekoliko mjeseci spuštena na veoma nizak nivo.

Detalji susreta dvoje dužnosnika još se dogovaraju, a prema informacijama lista, postoji mogućnost da Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić, nakon obilaska Dalja i Vukovara, istog dana helikopterom dođu i u Vojvodinu, prenosi Srna.

Sastanak se organizira nakon nedavne hrvatske blokade europskog puta Srbije, pa se iz Zagreba očekuje poruka da će Srbija ubuduće moći računati na podršku susjeda.

Zajednički stav bit će da dvije države imaju mnogo više onoga što ih povezuje, nego što ih razdvaja. Očekuje se da će tijekom susreta biti pokrenuta i pitanja nestalih, povratka kulturnog blaga, ali i zaštita srpske i hrvatske manjine.

Izvori lista tvrde da je Kolinda Grabar Kitarović preuzela inicijativu otopljavanja odnosa sa Beogradom, jer je dosadašnja hrvatska vlada radila upravo suprotno, povlačeći poteze, pogotovo na međunarodnom planu, koji su ih dodatno pogoršavali.

To se prije svega odnosi na pokušaje blokade otvaranja poglavlja 23 u pregovorima Srbije sa EU, ali i zapaljive izjave oko lidera radikala Vojislava Šešelja. Vučić je prisustvovao inauguraciji Kolinde Grabar Kitarović u veljači 2015. godine, a njihov posljednji susret bio je u ožujku ove godine, kada su razgovarali na marginama međunarodnog summita u Mostaru.

Više puta pominjala se mogućnost službene posjete predsjednika Srbije Tomislava Nikolića Zagrebu, ali je sve odgađano zbog unutrašnjopolitičke situacije u Hrvatskoj i održavanja izvanrednih izbora.

Kopirati
Drag cursor here to close