Kritično stanje

Vučić: Ako kiša nastavi, proglasit ćemo izvanrednu situaciju

Vijesti / Flash | 10. 03. 2016. u 14:20 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak Lučanima, gdje obilazi poplavljena područja, kako će se u slučaju da kiša nastavi padati do 21 sat večeras stvoriti uvjeti da se proglasi izvanredna situacija na cijelom teritoriju Srbije.

Vučić je to rekao u selu Dljin, u općini Lučani, gdje je obišao poplavljene kuće i gazdinstva te obećao građanima pomoć, koju je, naveo je, osigurala država, ali i Europska unija, javio je Tanjug.

Premijer Srbije rekao je da zakon točno propisuje u kojim slučajevima se proglašava izvanredna situacija, te da bi je vlada već proglasila da je zakon ne sprječava.

"Mi nemamo zakonski pravo donijeti odluku o izvanrednoj situaciji, inače bih je već donio. Nemamo pravo dok nam se nešto negdje ne dogodi. Tek posljedično možemo reagirati uvođenjem izvanredne situacije i tek onda u punoj snazi i vojsku i policiju i sve čime raspolažemo stavljamo na teren, kako bismo pomogli građanima", rekao je Vučić.

On je dodao da je država u svakom momentu spremna za donošenje takve odluke, a da je do sad urađeno sve ono što se moglo učiniti u skladu sa zakonom.

"Ako ovako nastavi padati kiša do 21 sat, onda mislim da večeras možemo očekivati uvođenje izvanredne situacije za cijelu Srbiju", rekao je Vučić.

Kao kritična mjesta, Vučić je naveo sliv Morave, Paraćin i Ćupriju, na istoku zemlje Mlavu i Pek i općine koje su već bile poplavljene, u slivu Zapadne Morave.

Vučić je rekao da će država pomoći dobrim dijelom, ističući da je osiguran državni novac, ali i pomoć EU od 1,2 milijuna eura, od čega će 700 000 eura biti odvojeno za aparate, bijelu tehniku i namještaj, a ostatak za poljoprivredu.

Rekao je da država ima još 30 milijuna eura izdvojeno za vodoprivredne objekte i da će se oni popravljati i na Bjelici i na obližnjem akumulacijskom jezeru, podsjetivši da 40 godina nije bilo ozbiljnih ulaganja.

On je dodao da je posebno zadovoljan što građani, iako im je teško, nisu u očaju.

Upitan može li država na neki način potaknuti građane da osiguraju svoju imovinu, Vučić je rekao da je to najvažnije i najteže pitanje za državu i da će država to potaknuti boljim standardom.

"To je Švicarska uradila kad su shvatili da imaju 20 000 bujičnih tokova i da je sumanuto i preskupo da to sve zatvaraju. Shvatili su da je najbolji način za rješavanje tog problema obavezno osiguranje", rekao je Vučić, iznoseći podatak da je poslije poplava 2014. godine u Srbiji manji broj osiguranja nego do tad.

Vučić je rekao da se poslije svibanjkih poplava radilo mnogo na vodoprivrednim objektima, nasipima, branama, ali da je puno toga još preostalo za uraditi.

Kopirati
Drag cursor here to close