Unapređenje položaja

Djeca i maloljetnici postaju prioritet VSTV-u

VSTVBiH: Unapređenje položaja djece i maloljetnika u fokusu i u narednom periodu
Vijesti / Flash | 20. 11. 2020. u 12:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Unapređenje položaja djece i maloljetnika koji su u doticaju sa pravosuđem, treba biti u vrhu liste prioriteta svih pravosudnih institucija - jedan je od zaključaka proizašlih iz prethodnih aktivnosti i analiza koje je Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) realiziralo u proteklom periodu.

''Unapređenjem sustava zaštite prava djece i maloljetnika trebaju biti obuhvaćeni svi načini na koje se djeca susreću sa pravosudnim sustavom, bilo kao žrtve, svjedoci, navodni počinitelji ili kroz slučajeve koji uključuju brigu, starateljstvo ili zaštitu djece'', priopćeno je iz VSTV-a.

VSTVBiH već dugi niz godina, 20. studenog, kada se obilježava Međunarodni dan djeteta, sumira postignute rezultate, ali i ukazuje na nedostatke u sistemu zaštite djece i maloljetnika u kontaktu sa pravosudnim institucijama.

Iz tog regulatornog tijela podsjećaju da se Međunarodni dan djeteta, koji je uspostavila organizacija Ujedinjenih naroda (UN), obilježava od 1989. godine u cijelom svijetu s ciljem boljeg razumijevanja, prihvaćanja i dobrobiti sve djece.

Radi poboljšanja položaja ove populacije i ostvarivanja veće razine prava, VSTV BiH je dosadašnjim djelovanjem izradio ilustrirani vodič kroz krivični postupak za djecu žrtve/svjedoke kaznenih djela i njihove roditelje/staratelje.

Izrađena je i analiza stupnja primjene odredbi Zakona o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku u sudovima u BiH, na osnovu koje su izdate i preporuke sudovima za unapređenje rada.

U rujnu ove godine, VSTV je u saradnji sa UNICEF-om, započelo i proces izrade standarda za opremanje prostorija za saslušanje djece u kontaktu sa zakonom.

Aktivnosti usmjerene na jačanje vladavine prava, demokratije, ljudskih prava i unapređenje položaja ranjivih grupa u kontaktu sa sudom, VSTV BiH je realizirao u okviru projekta Unapređenje efikasnosti sudova i odgovornosti sudija i tužilaca u BiH, uz podršku Vlade Švedske.

Unapređenje položaja ranjivih skupina, posebno djece i maloljetnika i u narednom će periodu biti u fokusu aktivnosti Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close