Konferencija predsjednika sudova i glavnih tužitelja u BiH

VSTV u Neumu traže rješenje za bolje pravosuđe

Jedan je to od zaključaka 15. konferencije predsjednika sudova i glavnih tužitelja u Bosni i Hercegovini, koja je u organizaciji Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH održana 24. i 25. travnja u Neumu
Vijesti / Flash | 25. 04. 2019. u 16:16 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:D:Avaz / Konferencija predsjednika sudova i glavnih tužitelja u BiH

Zajednički sastanak Stalnog povjerenstva za efikasnost tužiteljstava i Stalnog povjerenstva za efikasnost i kvalitet sudova s predstavnicima najviših sudskih i tužiteljskih instanci zakazivat će se jednom mjesečno, s ciljem definiranja i analize mjera za unapređenje procesuiranja predmeta korupcije i organiziranog kriminala i rješavanja ostalih sustavnih pitanja po potrebi.

Jedan je to od zaključaka 15. konferencije predsjednika sudova i glavnih tužitelja u Bosni i Hercegovini, koja je u organizaciji Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH održana 24. i 25. travnja u Neumu s ciljem analize trenutnog stanja u sudovima i tužiteljstvima BiH i pronalaženja adekvatnog načina za njegovim unapređenjem.

Zaključeno je također kako će predsjednik VSTV-a BiH u sljedećem razdoblju organizirati konferenciju za medije na kojoj će prisustvovati glavni tužitelji Tužiteljstva BiH, Federalnog tužiteljstva FBiH, Republičkog javnog tužiteljstva Republike Srpske, Tužiteljstva Brčko distrikta, s ciljem prezentiranja javnosti uloge tužiteljstva u cjelokupnom sustavu borbe protiv korupcije i skretanja pažnje na važnost aktivnog sudjelovanja ostalih aktera, a posebno izvršne vlasti i agencija za provođenje zakona.

Zakon o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH

Pozvati izvršnu i zakonodavnu vlast da donese Zakon o izmjenama i dopunama ili usvoji novi Zakon o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH, također je jedan od zaključaka konferencije kao i to da sudovi u BiH trebaju značajno pooštriti kaznenu politiku u predmetima kaznenih djela korupcije i organiziranog kriminala, a pravosudna zajednica trebala bi uložiti maksimalne napore u svrhu ispunjavanja Peer Review preporuka i svih drugih europskih standarda u oblasti vladavine prava, potrebnih u procesu pristupanja BiH Europskoj uniji.

Potrebno je unaprijediti i kvalitet sudskih odluka u smislu da odluka mora sadržavati jasne i nedvosmislene upute za postupanje u ponovljenom postupku po ukinutim odlukama. Imajuću u vidu da su Upute za postupanje u ukinutim odlukama procesne prirode nižestupanjski sudovi su u obvezi da ih u potpunosti ispoštuju.

Pored toga, sudionici konferencije zaključili su kako je potrebno unaprijediti rad panela za ujednačavanje sudske prakse i uspostaviti redovno održavanje zajedničkih sastanaka najviših sudskih instanci u BiH kao i izvršiti izmještanje izvršnih predmeta s nespornim potraživanjima  kao i komunalnih predmeta iz pravosudnih institucija s ciljem unapređenja efikasnosti rada sudova i usmjeravanje korištenja ljudskih resursa za rješavanje kompleksnijih predmeta.

Veća efikasnost sudova

Uz to, potrebno je da sudovi koriste CMS sustav kao alat za upravljanje predmetima kao i za donošenje upravljačkih politika i shodno tome da sudovi vode računa o kvaliteti unesenih podataka u sustav.

S ciljem postizanja veće efikasnosti sudova predsjednici sudova trebaju voditi računa o ravnomjernoj preraspodjeli predmeta unutar suda (kako po broju tako i prema starosti predmeta) te preispitati promjenu uloge i raspodjele zadataka nesudskog osoblja, kao i jačanju timskog rada i rada pod mentorstvom, jedan je od zaključaka.

Na predsjednike sudova apelira se da pooštre kontrolu praćenja rješavanja predmeta prema starosti inicijalnog akta u svrhu njihova smanjenja trajanja i smanjenja broja apelacija podnesenih Ustavnom sudu BiH zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku.

Državna strategija za rad na predmetima ratnih zločina

Nadležne institucije izvršne vlasti Bosne i Hercegovine pozvane su da, u što skorijem roku, usvoje revidiranu Državnu strategiju za rad na predmetima ratnih zločina kojom se uspostavlja okvir sistemskih mjera unapređenja efikasnosti procesuiranja predmeta ratnih zločina i odgovornosti nadležnih subjekata.

Također se pozivaju relevantne vlade i ministarstva financija u BiH da u okviru redovitih proračuna pravosudnih institucija osiguraju adekvatna novčana sredstva za financiranje sudaca i tužitelja koji se trenutno financiraju u okviru IPA 2013 novčane podrške Europske unije.

"Usvajaju se predstavljene mjere za unapređenje efikasnosti rada, a VSTV BiH će zajedno sa svim pravosudnim institucijama, odmah početi raditi na njihovoj realizaciji i na svakoj sjednici Vijeća pratiti njihovu implementaciju", navode u priopćenju iz VTSV-a BiH.

Konferenciju je otvorio predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija koji se u svom uvodnom obraćanju osvrnuo na najznačajnije aktivnosti koje je VSTV BiH proveo u 2018. godini te govorio o potrebi unapređenja pravosudnog sustava.

Pitanje predmeta organiziranog kriminala i korupcije

Prvog dana konferencije sudionici su napravili presjek stanja u pravosudnim institucijama iz njihove nadležnosti s aspekta efikasnosti, kvaliteta, integriteta i odgovornosti. Pored statističkih podataka osvrnuli su se na stanje u pravosuđu kao cjelini te iznijeli prijedlog mjera za rješavanje uočenih problema koje bi mogle doprinijeti povećanju efikasnosti, kvaliteta, integriteta i odgovornosti pravosuđa. Poseban osvrt dat je na pitanje procesuiranja predmeta organiziranog kriminala i korupcije.

Pored statističkih podataka osvrnuli su se na stanje u pravosuđu kao cjelini te iznijeli prijedlog mjera za rješavanje uočenih problema koje bi mogle doprinijeti povećanju efikasnosti, kvaliteta, integriteta i odgovornosti pravosuđa. Poseban osvrt dan je na pitanje procesuiranja predmeta organiziranog kriminala i korupcije.

Drugog dana konferencije prezentirana su Godišnja izvješća VSTV-a BiH i Ureda disciplinskog tužitelja za 2018. godinu te analiza stanja pravosuđa u BiH s aspekta VSTV-a BiH. Također, predstavljena je Inicijativa vladavine prava Europske komisije, navodi u priopćenju VTSV BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close