Iz proračuna nema financija

VSTV traži sredstva za rad na predmetima ratnih zločina

Pored tužitelja i sudaca, iz projektnih sredstava je financirano i 114 pozicija pratećeg tužiteljskog i nesudskog osoblja.
Vijesti / Flash | 17. 01. 2019. u 08:43 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV) ponovo poziva predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti da u okviru proračuna za 2019. godinu odobre dovoljna sredstva u proračunima pravosudnih institucija za osiguravanje plaća i naknada tužitelja i sudaca koji se trenutno financiraju u okviru Projekta IPA 2013 državnog paketa pomoći.

Ističu da je u tijeku završna faza implementacije projekta "Unapređenje rada na predmetima ratnih zločina u BiH" koji se financira uz podršku Europske unije.

Temeljem Ugovora o grantu, Europska unija je u proteklom periodu osigurala značajna sredstva namijenjena za financiranje ljudskih kapaciteta i materijalnih troškova za procesuiranje predmeta ratnih zločina u okviru 15 tužiteljstava i osam sudova u Bosni i Hercegovini.

Tijekom implementacije projekta imenovan je 21 tužiltelj i sudac čije su se plaće i naknade u proteklih pet godina financirale iz donatorskih IPA sredstava.

Pored tužitelja i sudaca, iz projektnih sredstava je financirano i 114 pozicija pratećeg tužiteljskog i nesudskog osoblja.

Kako je planirano da Projekt bude finaliziran tijekom 2019. godine, te da u narednim fazama projekta nije predviđeno financiranje plaća tužitelja i sudaca, nego isključivo pratećeg osoblja, VSTV BiH je u više navrata pozivao nadležna ministarstva financija i pravde u Bosni i Hercegovini da prilikom pripreme proračuna za 2019. godinu imaju u vidu da financiranje plaća i naknada tužitelja i sudaca treba biti preuzeto i osigurano u okvirima redovnih proračuna pravosudnih institucija.

Nažalost, iz VSTV konstatira da njihovi pozivi nisu uzeti u obzir prilikom utvrđivanja proračuna na nekim od nivoa vlasti te su izrazili zabrinutost činjenicom da odobrenim proračunom pravosudnih institucija za 2019. godinu u Republici Srpskoj nisu osigurana dovoljna sredstva kako bi bilo preuzeto financiranje plaća svih tužitelja i sudaca iz redovnog proračuna institucija, priopćeno je iz VSTV.

Kopirati
Drag cursor here to close