Tjedni sudske nagodbe

Sudovi pozivaju - Riješite konfilkte sudskom nagodbom

Stranke koje su zainteresirane i žele svoje predmete riješiti sudskom nagodbom mogu se samostalno, preko svog zastupnika ili u dogovoru sa suprotnom stranom, obratiti svom sudu ili postupajućem sucu te pisanim prijedlogom ili na drugi način predložit
Vijesti / Flash | 09. 11. 2018. u 14:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Sudovi u BiH pozvali su zainteresirane stranke čiji se predmeti vode u prvostupanjskim i drugostupanjskim sudovima da, u periodu održavanja ''Tjedana sudske nagodbe u sudovima od 12. do 23. studenog'', svoj predmet riješe sudskom nagodbom.

''Stranke koje su zainteresirane i žele svoje predmete riješiti sudskom nagodbom mogu se samostalno, preko svog zastupnika ili u dogovoru sa suprotnom stranom, obratiti svom sudu ili postupajućem sucu te pisanim prijedlogom ili na drugi način predložiti zaključenje sudske nagodbe'', priopćeno je iz Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV).

Postupajući sudac će, u skladu s prijedlogom i voljom stranaka i odredbama Zakona o parničnom postupku, tijekom cijelog postupka nastojati da spor riješi mirnim putem, to jeste nagodbom.

Sudska nagodba je sporazum stranaka pred sudom. Također, sudska nagodba je stvorena da riješi konflikt, a ne samo spor/predmet. Konflikt je dio spora, bez čijeg rješenja nema mira i predstavlja odnos između dvije ili više strana koje imaju nepomirljive stavove. Ključ rješenja je utvrditi interese stranaka i riješiti ga mirnim putem'', navodi se u priopćenju.

Zaključenje sudske nagodbe je najpogodniji način rješavanja predmeta koji se odnose na sporove nastale iz privrednih, ugovornih, radnih odnosa te imovinsko-pravnih sporova nastalih iz obiteljskih odnosa kao i predmeti male vrijednosti odnosno komunalni predmeti poput neplaćenih računa za komunalne usluge.

Stranke su pošteđene dugotrajnog vođenja sudskog postupka te se izbjegavaju brojni dodatni i troškovi redovnog sudskog postupka.

Stranke sudsku nagodbu mogu sklopiti pred sudovima svakog radnog dana, neovisno o periodu održavanja Sedmicâ sudske nagodbe sudovima.

Kopirati
Drag cursor here to close