Sarajevo

VSTV: Pravilnik o financijskim izvještajima stavljen izvan snage

Na raspravi koja je uslijedila na današnjoj sjednici Vijeća usvojeni su zaključci prema kojima se usvojeni Pravilnik o financijskim izvještajima, osporen odlukom Suda BiH, stavlja van snage.
Vijesti / Flash | 13. 02. 2020. u 19:44 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je na jučerašnjoj sjednici predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTV BiH) Milan Tegeltija upozorio na nemogućnost zaustavljanja „vetinga“ u slučaju neusvajanja Pravilnika o podnošenju, provjeri i obradi financijskih izvještaja sudaca i tužitelja do lipnja ove godine, u izjavi novinarima je kazao kako to podrazumijeva kompletnu provjeru svih nositelja pravosudnih funkcija po svim osnovama.

„Čuli ste i na samoj sjednici kad sam rekao, ja nikome ne prijetim, ja samo čitam dokumente i razgovaram s predstavnicima Europske komisije“, rekao je Tegeltija.

Na raspravi koja je uslijedila na današnjoj sjednici Vijeća usvojeni su zaključci prema kojima se usvojeni Pravilnik o financijskim izvještajima, osporen odlukom Suda BiH, stavlja van snage.

Također, zaključeno je i da se na web stranici VSTV-a otvori prostor za dobrovoljno objavljivanje imovinskih kartona po starom obrascu, te da se uputi urgencija za hitnu izmjenu odredbi zakona o VSTV-u u dijelu koji se odnosi na financijske izvještaje.

Dalje je usvojen zaključak prema kojem se dobrovoljno mogu objaviti imovinski kartoni podneseni prošle godine za 2018., da se odgađa odgovor na pismo Genoveve Ruiz-Calavere, zadužene za Zapadni Balkan u Direktoratu za proširenje Europske komisije, kao i da se sama izrada Pravilnika obustavlja sve dok Agencija za zaštitu osobnih podataka ne dostavi svoje mišljenje, o čemu je Balkanska istraživačka mreža u BiH (BIRN BiH) pisala jučer.

U izjavi novinarima Tegeltija je kazao kako je pismo Calavere „išlo u istom fonu“ kao i prethodna pisma.

„Calavera nam je priopćila da bi bilo dobro da joj pošaljemo ova mišljenja koja smo dobili od sudova, mišljenje agencije kada i ako ono dođe, da informiramo što dalje poduzimamo u pogledu unaprjeđenja integriteta nositelja pravosudnih funkcija, posebno u pogledu uspostavljanja nezavisne jedinice unutar Tajništva VSTV-a koja bi se bavila poslovima integriteta“, kazao je Tegeltija.

Prijedlog za dopunu inicijative za reviziju Zakona o VSTV BiH po pitanju podobnosti kandidata za obavljanje pravosudnih funkcija potaknuo je raspravu o pitanju osuđivanosti osoba koje obavljaju pravosudne funkcije, odnosno o mogućnosti njihovog rada ukoliko su ranije bili osuđivani.

Članica Vijeća, Duška Bogojević je predložila da se iz Zakona izuzmu prometne kazne iz nehaja koje se, kako kaže, mogu svima dogoditi. S njenim prijedlogom se složio i dio kolega iz Vijeća, dok je dopredsjedavajuća Ružica Jukić kazala da se iz evidencije o kaznenim djelima može izbrisati gotovo sve, osim „genocida“.

Na prijedlog predsjednika Milana Tegeltije odlučeno je da se sjednice neće prenositi preko live stream-a.

Na današnjoj sjednici, članovi Vijeća su usvojili povećanje s jedne na dvije pozicije dodatnih sudaca u Sudu BiH. Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec koji je prisustvovao redovnoj sjednici VSTV-a je istaknuo da Sud ima realne potrebe za dodatnim kadrom, a naročito na Apelacijskom odjelu zbog, kako kaže, „kvalitativnih odluka“.

„Mislim da je jasno da ovdje postoji i financijski prostor za dodatni kadar“, kazao je Debevec.

Na sjednici je imenovano Povjerenstvo za nominaciju za izbor sudaca Međunarodnog kaznenog suda u Haagu. Povjerenstvo čine članovi Vijeća Dragomir Vukoje, Slavo Lakić i Monika Miljić, te još dva člana koja će se naknadno odrediti s pravnih fakulteta.

Kopirati
Drag cursor here to close