Čekanje

VSTV još uvijek nije stvorio uvjete za rad Odjela za integritet

Odjel za integritet osnovan je prošle godine odlukom VSTV-a nakon usvajanja Pravilnika o unutarnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta.
Vijesti / Flash | 20. 01. 2021. u 21:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za rad Odjela za integritet, koji je formiran tijekom prošle godine, još uvijek nisu osigurani uvjeti za rad, rečeno je na sjednici Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV).

Jedan od članova Vijeća je kazao da bi se zbog toga ponovo mogli naći pod strožim ocjenjivanjem rada i uvjetovanjima međunarodnih donatora.

Admir Suljagić, direktor Tajništva VSTV-a, tokom izlaganja obaveza i mogućnosti popunjavanja pozicija unutar Tajništva rekao je kako je potrebno osigurati uvjete da ovaj Odjel počne funkcionirati kako je predviđeno, odnosno da se ''pristupi transferu osoblja u Tajništvo''.

On je naveo kako će se na narednoj sjednici razmatrati i pismo Europske unije koje će pojasniti sve dileme, pri čemu će u pismu biti ''navedene sve obaveze Vijeća i Tajništva''.

Odjel za integritet osnovan je prošle godine odlukom VSTV-a nakon usvajanja Pravilnika o unutarnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta.

Ovaj Pravilnik je usvojen nakon što je Europska komisija u pismu upućenom tadašnjem predsjedniku VSTV-a Milanu Tegeltiji posebnu pažnju posvetila neuspostavljanju Jedinice za integritet pri Tajništvu VSTV-a.

Europska komisija je u tom pismu navela kako je uspostavljanje ove jedinice važan korak prema većoj odgovornosti i provjeri integriteta sudaca i tužitelja, ujedno i uvjet buduće podrške VSTV-u, na što je tokom sjednice upozorio i Suljagić.

On je kazao kako VSTV-u slijedi period jasnog uslovljavanja rezultatima, pri čemu će i donacije biti uvjtovane.

''Bilo je vidljivo da donacije nisu neiscrpne i da će pravosuđe biti evaluirano i shodno tome biti podržano finansijski'', rekao je Suljagić.

Članica Vijeća Biljana Simeunović je nakon izlaganja Suljagića kazala kako će Odjel, kada se nađe u Zakonu o VSTV-u, imati status poput Ureda disciplinskog tužioca (UDT), naglašavajući kako to ne može biti samo Odjel unutar Tajništva.

''Nek’ ima nešto”, izjavila je Simeunović komentirajući uspostavljeni Odjel i dodajući kako je potrebno jasno precizirati što je “integritet”, budući da se to ne tiče isključivo financijskih izvještaja.

Integritet nositelja pravosudnih funkcija se, prema Izvještaju o stanju pravosuđa u BiH kojeg su međunarodni pravni eksperti pripremili na zahtjev Europske komisije, osigurava upravo kroz godišnje podnošenje financijskih izjava i njihovim javnim objavljivanjem. Sadašnji sistem samog prikupljanja izjava bez ikakvih provjera je besmislen i potrebno ga je pojačati, navedeno je.

Pravilnik o podnošenju, provjeri i obradi finansijskih izvještaja sudaca i tužitelja koji je usvojen ranije, 13. veljače je stavljen van snage, nakon što je Sud BiH donio presudu kojom je utvrđeno da ovaj dokument nije u skladu sa zakonom.

Presuda je donesena nakon rješenja Agencije za zaštitu osobnih podataka BiH kojim je VSTV-u zabranjeno da vrši obradu osobnih podataka sudaca i tužitelja na način kako je to propisano Pravilnikom. Prethodno je, na prvi Pravilnik iz jeseni 2018. godine, Udruženje sudaca Suda BiH podnijelo prigovor navodeći da bi moglo doći “do zloupotrebe i ugrožavanja sigurnosti nositelja pravosudnih funkcija”.

VSTV nakon ovih odluka nije pronašao novi način da usvoji Pravilnik koji bi se mogao primjenjivati.

Kako je ranije priopćeno iz VSTV-a, ovaj Odjel će, između ostalog, biti zadužen za primjenu kodeksa sudijske i tužilačke etike i propisa o sprečavanju sukoba interesa u pravosuđu, pratiti provođenje planova integriteta u pravosudnim institucijama i VSTV-u BiH, predlagati VSTV-u i pravosudnim institucijama rješenja za unapređenje, te pružati stručnu i administrativnu podršku nadležnoj stalnoj komisiji, disciplinskim komisijama i drugim stalnim i privremenim tijelima unutar VSTV-a.

Iz Odjela za komunikacije Europske unije u BiH ranije su za BIRN BiH odgovorili da je sada potrebno hitno razmatranje i usvajanje izmjena Zakona o VSTV-u.

''Kako bi se značajno unaprijedio razinu integriteta u pravosuđu i približio europskim standardima, bh. vlasti trebaju hitno razmotriti i usvojiti ograničeni set izmjena i dopuna važećeg Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV) koje se tiču integriteta, a kako bi se omogućile robusne i pouzdane provjere integriteta u skladu sa zaključcima Izvještaja grupe eksperata o vladavini prava u Bosni i Hercegovini'', naveli su u odgovoru.

Goran Nezirović je tijekom sjednice kazao kako od ovog Odjela Međunarodna zajednica neće odustati, dok je Mahmut Švraka izjavio kako bi “možda bilo pametno da se sačekaju izmjene i dopune Zakona o VSTV-u”.

''Da vidimo šta treba uraditi u sistematizaciji i kako su poredana sva radna mjesta'', kazao je Švraka, pojašnjavajući zašto je potrebno sačekati izmjene i dopune Zakona.

Kopirati
Drag cursor here to close