Uvijek veselo

VSTV: Nije izabran glavni tužitelj Federacije BiH

Predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Milan Tegeltija rekao je da je situacija problematična.
Vijesti / Flash | 23. 10. 2020. u 20:44 Bljesak.info
VSTS: Nije izabran glavni tužitelj Federacije BiH

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki sudsko tužiteljsko vijeće na sjednici nije izabrao glavnog tužitelja Federacije BiH, a kandidati za tužitelja su bili Dubravko Čampara, Saša Sarajlić i Munib Halilović.

Od trojice kanidata za glavnog tužitelja dvojica su ispunili uvjete – prvorangirani Munib Halilovic (Bošnjak) -132,8 bodova, drugorangirani Dubravko Čampara (ostali) -132,1, dok trećerangirani Saša Sarajlić (Srbin) – 123,6 nije ispunio uvjete.

Predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Milan Tegeltija rekao je da je situacija problematična.

''Ovakva situacija se nije dogodila do sada, ona je ustavno problematična. Problem je što su se izbori dogodili 2018. Federalna vlada nije ni formirana, nema ni premijera, ali imamo aktualnu Vladu i premijera u punom kapacitetu. Ustav kaže da se prvo bira izvršna i zakonodavna vlast, ali Ustavni sud već je ušao u proceduru'', rekao je Tegeltija.

On je dodao da je Ustavni sud Federacije BiH relevantan za mišljenje o ovome.

''Pošto se radi o točki dnevnog reda gdje se radi o članovima Federalnog tužiteljstva i Tužiteljstva BiH, neki članovi VSTS-a trebalo bi da se izuzmu'', dodao je Tegeltija.

Prijedlog Podvijeća VSTS-a bio je da se imenovanje odlozi za 60 dana, jer je, po njihovom mišljenju, za ovo pitanje nadležan visoki predstavnik koji je i donio uredbe.

Sa druge strane, Tegeltija smatra da ne postoji procedura za OHR.

''Ako govorimo o proceduri, ne postoji procedura za OHR, za Ustavni sud, nema posebnog postupka, ali mi se obraćamo institucionalno Ustavnom sudu jer je on nadležan za tumačenje Ustava, bez obzira na način unošenja odredbi u njega'', naglasio je Tegeltija.

Zaključak sjednice VSTS-a o izboru glavnog tužitelja FBiH je zatraziti tumačenje od OHR-a i Ustavnog suda Federacije BiH o distribuciji ključnih funkcija u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, prema federalnom Ustavu, svaki od konstitutivnih naroda ima pravo da popuni maksimalno dvije funkcije. Bošnjaci već imaju dvije – premijera Federacije BiH i predsjedavajušeg Zastupničkog doma federalnog Parlamenta, Hrvati također dvije – Ustavni sud i Dom naroda federalnog Parlamenta a Srbi jednu – Vrhovni sud.

Natječaj za tužitelja je raspisan 2018. godine i tada su se prijavili kandidati, javlja BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close