Vježba

Vrisak i pozivi u pomoć ozlijeđenih putnika Airbasa 320 odjekivali su tuzlanskim aerodromom

Vijesti / Flash | 24. 04. 2019. u 21:42 Fena
Vježba zbrinjavanja unesrećenih u slučaju avinske nesreće

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Međunarodnom aerodromu Tuzla održana je pokazna vježba zbrinjavanja unesrećenih u slučaju zrakoplovne nesreće. 

Zvuk sirene na simboličan način označio je početak pružanja pomoći, prikazan prilikom vježbe zrakoplovne nesreće na Međunarodnom aerodromu Tuzla. Vrisak i pozivi u pomoć ozlijeđenih putnika, Airbasa 320, na vjerodostojan način su prikazali volonteri Crvenog križa. Hitra reakcija vatrogasaca  u osiguranju prilaza mjestu nezgode, omogućila je pristup ekipama hitne medicinske pomoći. Uslijedilo je izvlačenje ozlijeđenih.

Ova vježba je obuhvaćala zbrinjavanje 42 putnika i šest članova posade aviona. Čelnici Aerodroma, Direkcije za civilnu avijaciju, Vlade kantona, Civilne zaštite u čijoj suradnji je vježba organizirana, promatrali su pružanje pomoći u slučaju 20 teško ozlijeđenih, simuliranih ozlijeda glave, otvorenih prijeloma, teških opekotina, kao i u slučaju lakših ozlijeda, te stanja šoka.

Međunarodni aerodrom Tuzla svake godine izvodi ovakvu vježbu, dok se ovakva organizira svakih pet godina u suradnji sa Civilnom zaštitom TK, a u kojoj sudjeluju, uz 28 aerodromskih i vatrogasci iz Živinica, Kalesije, Tuzle, uz ekipe službi hitne medicinske pomoći i Crvenog križa. Inače, vlastitu vatrogasnu službu, na Međunarodnom aerodromu Tuzla organizirala je i služba hitne medicinske pomoći, odnosno osam liječnika koji su u slučaju bilo kakve potrebe spremni pružiti medicinsku pomoć.

''Aerodrom Tuzla je prošle godine osnovao svoj centar za obuku kadrova gdje vršimo permanentnu obuku svakih šest mjeseci. Svaki uposlenik na Međunarodnom aerodromu Tuzla prolazi određene testove kako bi na najadekvatniji način mogli opslužiti i putnike i prtljagu, a također i u slučaju bilo kakve nesreće pružiti prvu pomoć i adekvatno zbrinuti sve unesrećene'', izjavio je Rifet Karasalihović, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

''Ova vježba će uozbiljiti sve službe koje su na Međunarodnom aerodromu Tuzla i u slučaju da dođe do neprilika na aerodromu svi će znati gdje trebaju da budu i što trebaju da rade. Tajming je dobar jer nam dolazi ljetna turistička sezona gdje ćemo imati povećan broj putnika'', ističe ministar trgovine, turizma i prometa TK Mirsad Gluhić.

S obzirom na to da je proširenje zgrade putničkog terminala u završnoj fazi, neposredno pred početak vježbe gosti su obišli novoizgrađeni prostor. Ovaj kao i ostali projekti koji podrazumijevaju razvoj i proširenje kapaciteta Međunarodnog aerodroma Tuzla među prioritetima su Vlade kantona.

''Ove godine ćemo oko 330 000 KM investirati u kapitalne projekte na Aerodromu Tuzla'', naglasio je premijer TK Jakub Suljkanović.

Vježba je završena gašenjem požara.

Kopirati
Drag cursor here to close