Fimi media

Vrhovni sud: Sanaderu i HDZ-u slijedi novo suđenje

Vijesti / Flash | 01. 12. 2015. u 08:21 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Bivšem hrvatskom premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu te njegovoj bivšoj stranci ponovno će se suditi za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki u slučaju Fimi media jer im je u prvom postupku, među ostalim, povrijeđeno pravo na pravično suđenje'', zaključio je Vrhovni sud u obrazloženju drugostupanjske presude u najvećoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj politici, javlja Hina.

Vrhovni sud tvrdi da Sanader na prvom suđenju, među ostalim, nije mogao ispitati sve svjedoke koje je planirao kao ni suokrivljenike koji su priznali Uskokove optužbe, a nakon iznošenja obrane, u kojoj su ga ozbiljno teretili, nisu željeli odgovarati na pitanja bivšeg premijera i njegovih odvjetnika.

Osim bivšeg premijera, kojemu je povrijeđeno tzv. konfrontacijsko pravo, Vrhovni je sud u tom slučaju ukinuo i presudu HDZ-u kao prvoj stranci u hrvatskoj povijesti osuđenoj za korupciju.

Obrazloženje drugostupanjske presude u najpoznatijem hrvatskom korupcijskom slučaju Vrhovni je sud u ponedjeljak objavio na svojoj internetskoj stranici, nakon što ju je poslao Županijskom sudu čiju je prvostupanjsku presudu ukinuo.

Ukidajući 30. rujna prvostupanjsku presudu u ovom slučaju Vrhovni je sud produljio istražni zatvor Sanaderu koji nakon te odluke nema niti jednu pravomoćnu ili nepravomoćnu presudu.

No, Ustavni je sud naknadno zaključio da je Vrhovni sud Sanaderu nezakonito produljio istražni zatvor i on je 25. studenoga pušten na slobodu.

Kopirati
Drag cursor here to close