Pljačka na autocesti

Vrhovni sud RS ponovno ukinuo osuđujuću presudu bivšim specijalcima MUP-a

Vijesti / Flash | 29. 09. 2018. u 08:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vrhovni sud Republike Srpske ponovo je ukinuo osuđujuću presudu Okružnog suda Baja Luka, po kojoj su bivši specijalcim MUP-a RS osuđeni na 40 godina robije za oružanu pljačku skoro 620 hiljda maraka na auto-putu Banjaluka-Gradiška.

Sud je uvažio žalbu obrane bivših specijalaca Vladana Malića i Goran Paraša i civila Olega Bande u kojoj se navodi da su se dogodli propsuti oko prikupljanja i dostavljanja bioloških tragova kao dokaza.

"Osnovani su argumenti izneseni u žalbi branitelja V.M, G.P. i O.B. u prilogu tvrdnji da su, u pobijenoj presudi, donesenoj u ponovljenom postupku, izostali razlozi o odlučenim činjenicama, koji se odnose na prigovore odbrane da biološki tragovi, koji su bili predmet vještačenja u "Univerzitetu u B.- Biološki fakultet", nisu dostavljeni u skladu sa pravilnikom o načinu prikupljanja, pakovanja i transporta DNK uzoraka, te da je time počinjena bitna povreda odredaba kaznenog postupka", istakli su iz Vrhovnog suda.

Vrhovni sud je u veljači ove godine prvi put ukinuo osuđujuću presudu zbog, kako su tada obrazložili, povrede kaznenog postupka. Interesantno je da je presuda poništena i tada, iako su specijalci krajem 2016. priznali krivicu. Obrana tvrdi da je Vrhovni sud ovaj put uvažio samo jednu od žalbi.

"Evo mogu konstatirati da je ustvari da je analiziran i uvažen jedan od žalbenih razloga, a tiče se bitne povrede odredaba kaznenog postupka, odnosno prvostupanjska presuda nema obrazloženje u pogledu žalbenih navoda koji su istovremeno bili i prigovorni razlozi i u prvom i u ponovljenom suđenju. Tiču se zamjerki kod pribavljanja bioloških uzoraka", istaknula je Jadranka Ivanović, advokat.

Optuženoj četvorki i ovaj put je produžen pritvor, zbog čega će obrana podnijeti i apelaciju sudu. Ipak, iz Vrhovnog suda tvrde da razloga za produžetak pritovra itekako ima.

"Sve naprijed navedene okolnosti, ovaj sud cijeni kao izvanredne okolnosti u vremenu relevantnom za produženje pritvora, koje bi, puštanjem optuženih na slobodu, izazvale reakciju građana i dovele do stvarne prijetnje narušavanja javnog reda u smislu iskazivanja negodovanja zbog nepovjerenja u rad policije, a pogotvo kod činjenice da su optuženi bili pripadnici Specijalne postrojbe MUP RS od kojih se očekuje otrkivanje počinitelja kaznenih djela, a ne da isti čine ovako teško kazneno djelo", istakli su iz Vrhovnog suda.

Specijalci Vladan Malić, Goran Paraš i Aleksandar Popović bili su osuđeni na po deset i po godina zatvora, a Oleg Banda na osam i pol godina zbog filmske pljačke u rujnu 2015 godine. Oni su tada napali kolonu vozila Sector Securityja i prijeteći puškama od radnika, oteli tri kofera sa 617.000 maraka. Tijekom pljačke došlo je do pucnjave i ranjavanja jedne osobe.

Kopirati
Drag cursor here to close