Ne može

Vrhovni sud odbio prijedlog da se drugi postupak protiv Mamića iz Osijeka prebaci u Zagreb

Osječki Županijski sud napominje kako je Vrhovni sud, u svojoj odluci od 14. veljače, prijedloge za prenošenjem mjesne nadležnosti odbio kao neosnovane.
Vijesti / Flash | 26. 02. 2019. u 17:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vrhovni sud odbio je kao neosnovan prijedlog bivšeg čelnika NK Dinama Zdravka Mamića, njegovog brata Zorana i menadžera Nikkyja Arthura Vusana o prenošenju mjesne sudbene nadležnosti iz Osijeka u Zagreb, za suđenje u kojem se Zdravka Mamića i još šetoricu okrivljenika tereti da su iz Dinama izvukli oko 200 milijuna kuna.

 Osječki Županijski sud u utorak je u priopćenju podsjetio kako su prijedlog za prijenosom mjesne nadležnosti u tom suđenju s osječkog na zagrebački Županijski sud podnjeli branitelji okrivljenih na posljednjoj sjednici Optužnog vijeća 14. siječnja ove godine.

 Napominju kako je Vrhovni sud, u svojoj odluci od 14. veljače, prijedloge za prenošenjem mjesne nadležnosti odbio kao neosnovane, prenosi Hina.

U toj odluci stoji da je nadležnost osječkog Županijskog suda za postupanje u tom kaznenom predmetu određena odlukom predsjednika Vrhovnog suda od 2. lipnja 2017., pri čemu je za argumente obrane utvrđeno da nisu od primarnog značaja, te nemaju presudan utjecaj na već utvrđenu mjesnu nadležnost osječkog Županijskog suda.

 Druga po redu optužnica protiv Zdravka Mamića, koja još nije potvrđena, tereti ga da je od prosinca 2004. do prosinca 2015. ostale suokrivljenike organizirao u zločinačko udruženje, te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i više stranih tvrtki, kao i ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, klub oštetili za više od 144 milijuna kuna.

 Uz navedeno, tvrdi se u optužnici, Dinamo je neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7.35 milijuna eura, odnosno 55,8 milijuna kuna.

Uz Zdravka i Zorana Mamića, za spomenuta kaznena djela terete se Zdravkov sin Mario, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Artur Vuksan.

 Mamić je u lipnju prošle godine nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja oko 116 milijuna kuna iz Dinama, a neposredno uoči izricanja te presude otišao je u Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo također ima, te živi u Međugorju.

Kopirati
Drag cursor here to close