Teška pljuska

Vrhovni sud blokirao Obamin imigracijski plan

Vijesti / Flash | 23. 06. 2016. u 17:38 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki Vrhovni sud u četvrtak je zadao težak udarac predsjedniku Baracku Obami nakon što je blokirao njegov imigracijski plan kojim bi se spriječila deportacija oko četiri milijuna ilegalnih imigranata, na što je predsjednik izrazio žaljenje, nazivajući odluku "frustrirajućom".

Vrhovni sud je bio podijeljen na četiri glasa "za" i četiri "protiv", zbog čega na snazi ostaje presuda nižeg suda iz 2015. koji je odbacio predsjednikovu izvršnu uredbu. Ovom presudom je Vrhovni sud potvrdio da je Obama prekoračio svoje ovlasti jednostranom odlukom kojom je pokušao zaobići Kongres u kojem većinu drže republikanci, piše Hina.

Prema Obaminu planu, oko četiri milijuna ljudi koji u SAD-u ilegalno žive najmanje od od 2010., nemaju kriminalni dosje i imaju djecu koja su američki državljani ili imaju zakonito stalno prebivalište, bili bi zaštićeni od deportacije i dobili bi radne dozvole.

Odluka, donesena sedam mjeseci prije isteka mandata predsjednika Obame, posljednja je u nizu uspjeha republikanskih suparnika u sprečavanju jedne od važnijih inicijativa demokratskog predsjednika. Ova presuda Vrhovnog suda jamči da će imigracija zasigurno ostati jedno od važnih pitanja u predsjedničkim kampanjama do izbora zakazanih za 8. studenoga.

"Današnja odluka je frustrirajuća onima koji žele da naše gospodarstvo raste, da imigracijski sustav bude razuman i da se omogući ljudima da izađu iz sjene", rekao je Obama u poruci iz Bijele kuće, javlja Hina.

"Činjenica da Vrhovni sud danas nije bio sposoban donijeti odluku ne samo da vraća sustav unatrag nego nas još udaljava od zemlje kakva bismo željeli biti", dodao je.

Kopirati
Drag cursor here to close