PSBiH

Vraćen zakon o plaćama u sudskim institucijama

Vijesti / Flash | 01. 02. 2017. u 13:56 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) su Komisiji za financije i proračun Doma naroda vratili na ponovno razmatranje Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužiteljskim institucijama na razini BiH.

To zakonsko rješenje predložilo je Vijeće ministara BiH, a predviđa uvođenje naknada za troškove prijevoza, toplog obroka i odvojenog života za suce i tužitelje te određene kategorije stručnih osoba u pravosudnim institucijama, kao i smanjenje naknade za regres, odnosno njeno usklađivanje s naknadom za regres u ostalim institucijama BiH.

Za provođenje ovih rješenja potrebno je osigurati na godišnjoj razini dodatnih 600.000 KM iz proračuna BiH, dok su suci i tužitelji izrazili neslaganje sa smanjenjem naknade za regres.

Ovim prijedlogom provodi se odluka Ustavnog suda BiH, kojem su suci prije nekoliko godina podnijele apelaciju, smatrajući da su diskriminirane jer nemaju kao ostali zaposleni u institucijama BiH naknade za prijevoz, topli obrok, smještaj i odvojeni život.

Zakonodavno-pravni sektor ocijenio je da prijedlog ovog zakonskog rješenja nije u cijelosti usklađen s Poslovnikom Doma naroda, kao i da nije u skladu s jedinstvenim pravilima za izradu pravnih propisa, a nadležna Komisija za financije i proračun nije podržala principe ovog zakonskog prijedloga.

Izalsnik Kluba Bošnjaka Sifet Podžić (DF) podsjetio je da je u Komisiji za financije i proračun dogovoreno da se sačeka novi prijedlog zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH i da se ova pitanja ne rješavaju parcijalno.

 

Kopirati
Drag cursor here to close