Summit

Von der Leyen: Želimo Zapadni Balkan u EU

''Dijelimo istu povijest, iste interese i iste vrijednosti. EU nije potpuna bez Zapadnog Balkana. Komisija koju predvodim će nastavi raditi na procesu proširenju i eurointegraciji regije.''
Vijesti / Flash | 06. 10. 2021. u 18:29 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen nakon Summita Europska unija - Zapadni Balkan, na Brdu kod Kranja, izjavila je da Europska unija nije potpuna bez Zapadnog Balkana, javlja Anadolija.

"Poruka Europske komisije je jasna. Kao prvo, Zapadni Balkan je dio iste Europe kao i Europska unija. Dijelimo istu povijest, iste interese i iste vrijednosti. EU nije potpuna bez Zapadnog Balkana. Komisija koju predvodim će nastavi raditi na procesu proširenju i eurointegraciji regije. Želimo Zapadni Balkan u Europskoj uniji i nema bio kakve sumnje da je naš cilj proširenje", kazala je Von der Leyen te dodala:

"Moja druga poruka je da je Ekonomski i investicijski plan u srcu našeg djelovanja sa regijom. Sa devet milijardi eura grantova na stolu, možemo povećati podršku i do 30 milijardi eura za regiju. Uz Ekonomski i investicijski plan ide i Berlinski proces koji su ključni za snažniju integraciju zajedničkog regionalnog tržišta. Integracija tržišta će biti od koristi za Zapadni Balkan kao što je zajedničko tržište za Europsku uniju. Zato je naš fokus sada na razvoju ovog zajedničkog regionalnog tržišta", rekla je Von der Leyen.

Istaknula je da osjeća frustracije običnih ljudi zbog dužine procesa pristupanja u EU, dodajući da ih potpuno razumije.

Anadolija / Summit na Brdu kod Kranja

"Koji je put naprijed? Kada smo kod reformi, naši partneri na Zapadnom Balkanu provode važne reforme. Jasno je da postoji mnogo napretka. Važno je ostati na tom putu u ključnim oblastima kao što su vladavina prava, borba protiv korupcije, sloboda medija i ekonomske reforme", rekla je.

Naglasila je da i Europska unija, također, mora uraditi svoj dio posla.

"Posebno nedostatak odluke o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom ugrožava našu moć u regiji. Važno je kretati se naprijed u tom procesu i razjasniti cijeli proces", dodala je Von der Leyen.

Kako je rekla, posebno je važan i praktično djelovanje na terenu.

"Naprimjer, ako pogledamo borbu protiv pandemije, osigurali smo za regiju 3,3 milijarde eura podrške u borbi protiv posljedica izazvanih pandemijom. Donirali smo i cjepiva. Pokazali smo da smo najpouzdaniji partner regije u ovoj krizi i nastavit ćemo biti najbliži partner u narednim godinama i desetljećima", rekla je.

Podsjetila je da je EU prošlog tjedna pomogla da se zaustave tenzije između Kosova i Srbije oko pitanja registarskih tablica.

"Dogovor čije postizanje je pomogla EU je sjajna poruka za regiju da je moguće, kada se sjedne za pregovarački stol, postići rješenje čak i u teškim situacijama", kazala je Von der Leyen.

Summitu su prisustvovali čelnici EU-a i šest partnera sa Zapadnog Balkana: Albanija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Kosovo.

Kopirati
Drag cursor here to close