Bez panike ;)

Vojska s Kosova kroz Hercegovinu do vježbe...

Vijesti / Flash | 29. 09. 2016. u 12:36 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Postrojbe mađarskog kontingenta KFOR-a, koji djeluje na Kosovu, uputile su se danas kroz Hercegovinu put Manjače gdje će se od 30. rujna do 5. listopada održati zajednička vježba Oružanih snaga BiH i EUFOR-a - Brzi odgovor 2016.

Ovo je jedna  šest grupa vozila iz baze "Filmski grad" u Prištini na Kosovu. Grupe se sastoje od portugalske i mađarske postrojbe Taktičkih rezervnih snaga EUFOR-a iz sastava KFOR-a i oni će stići u bazu Butmir u Sarajevu 29. rujna, a zatim nastaviti put ka sjeveru. 

Kako je ranije najavljeno, na vježbi će sudjelovati pripadnici OS BiH, snage EUFOR-a, pridodane postrojbe iz Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Austrije, Mađarske, kao i jedna portugalska satnija Taktičkih rezervnih snaga EUFOR-a iz sastava NATO misije KFOR.

Vježba bi trebala pokazati spremnost i sposobnost Oružanih snaga BiH za implementaciju Sporazuma o uspostavljanju okvira za sudjelovanje BiH u operacijama EU za upravljanje krizama, sa snagama EUFOR-a i vojnicima iz europskih partnerskih zemalja u okviru velikih vojnih vježbi i operacija.

Također, sudionici vježbe će imati priliku proširiti svoje znanje i steći više iskustva u aktivnostima patroliranja, pratnje, kretanja u konvoju, medicinske evakuacije, izvlačenja i evakuacije ozlijeđenih, te priliku za usavršavanje svojih specijalističkih vještina za uklanjanje eksplozivnih ubojnih sredstava i operacije izvlačenja osoba koja ne sudjeluju u borbenim aktivnostima.

Oružane snage BiH i Multinacionalna bojna EUFOR-a su već duže razdoblje vrlo tijesno surađivali kroz zajedničku obuku i razmjenu iskustava i vještina, koje će primjenjivati tijekom vježbe.

Zabilježen je dolazak prvog od tri teretna zrakoplova "Antonov 124" 26. rujna, koji je doveo 30 vozila potrebnih britanskim trupama za vježbu. Pri svakom letu će na Međunarodni aerodrom Sarajevo stići oko deset vozila s teretom. Po svojoj težini, "Antonov 124" je drugi zrakoplov na svijetu, i on može isporučiti 150 tona tereta, što ga čini savršenim sredstvom za brzi transport vozila širom zemlje. Ovaj strateški prevozni kapacitet omogućava Rezervnim snagama EUFOR-a iz UK raspoređivanje snaga u veoma kratkom roku kao odgovor na zahtjev bh. vlasti. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close