Przepraszam

Vojska NATO zemlje greškom izvršila 'invaziju' na teritoriju druge članice

"Kada vam vojnik s automatskom puškom, u uniformi tuđe vojske nešto naredi, to je užasan osjećaj. Zašto poljska vojska odlučuje gdje ću ja da se krećem po češkoj teritoriji", upitao je Ivo Dokoupil, turistički radnik.
Vijesti / Flash | 13. 06. 2020. u 12:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prilično nevjerovano zvuči vijest da je u 21. stoljeću, u srcu Europe, vojska jedne NATO članice izvršila invaziju na teritoriju druge NATO članice.

Nije ispaljen nijedan metak, niti je izbio rat, već je uslijedilo izvinjenje i priznanje da se radi o grešci.

Bizaran incident dogodio se na češko-poljskoj granici, kod sela Pjelgrzimov, prije desetak dana, prenosi Sputnik pisanje 2Blic.

Poljske snage uspostavile su granični kontrolni punkt na prilično krivudavoj granici između dvije zemlje i time blokirale put na češkoj strani koji vodi ka povijesno značajnoj kapeli.

Kako prenosi češki portal "Denik", poljski vojnici spriječili su posjetioce da priđu kapeli.

"Kada vam vojnik s automatskom puškom, u uniformi tuđe vojske nešto naredi, to je užasan osjećaj. Zašto poljska vojska odlučuje gdje ću ja da se krećem po češkoj teritoriji", upitao je Ivo Dokoupil, turistički radnik.

Nakon žalbi čeških vlasti službenoj Varšavi, poljska vojska je donijela odluku da se kasnije povuče s položaja.

Portparolka češkog ministarstva vanjskih poslova Hana Mala objasnila je medijima u toj zemlji da je "nesporazum bio na poljskoj strani. Kapela je pristupačna".

Poljsko vrhovno zapovjedništvo je priopćilo da je cijeli incident bio "nesporazum, a ne namjerna akcija" i da je odmah ispravljen. Cilj akcije bilo je zatvaranje granice kako bi se spriječilo dalje širenje pandemije virusa korona.

Poljska i Češka, odnosno Čehoslovačka, imale su u prošlosti ozbiljnije incidente na graničnim prelazima. Kratko su ratovale 1919. nakon napada Čehoslovačke.

Zatim je uoči Drugog svjetskog rata, 1938. Poljska anektirala dio čehoslovačke teritorije. Posljednji oružani sukob oko granica bio je u srpnju 1945. kada je Poljska okupirala dva regiona koja su sada u Slovačkoj.

Kopirati
Drag cursor here to close