Nova roba

Bh. vojnici će konačno dobiti nove uniforme

Iz Ministarstva obrane (MO) BiH priznaju da je oko uniformi bilo problema, a uglavnom se, kako tvrde, odnose na manjak novca.
Vijesti / Flash | 09. 02. 2019. u 09:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Muci vojnika u BiH, koji u nekim slučajevima i više od desetljeće nose ista službena odijela, konačno se nazire kraj, jer je ove godine planirana nabavka 9.000 kompleta uniformi, saznaju "Nezavisne".

Iz Ministarstva obrane (MO) BiH priznaju da je oko uniformi bilo problema, a uglavnom se, kako tvrde, odnose na manjak novca.

"Jedan od izazova svakako je nedostatak financijskih sredstava za bolju opskrbu odjećom i obućom. Naime, u okviru postojećeg proračuna OS BiH nedovoljno je financijskih sredstava za opremu i ostala sredstva koja bi omogućila modernizaciju i bolje uvjete za rad i izvršavanje zadataka", rekli su iz MO BiH.

Kako dodaju, opskrba jedinstvenom terenskom uniformom (JTU) ide otežano zbog otežane nabavke repromaterijala, prestanka proizvodnje ove uniforme u SAD, te zbog malih proračunskih sredstava.

"Planom nabavke MO BiH za 2019. godinu planirana je nabavka 9.000 kompleta i u skladu s našim nadležnostima činimo i učinit ćemo sve kako bismo premostili teškoće. Što se tiče nove terenske uniforme, objavljen je tender za izradu početnog modela. Nakon usvajanja početnog modela, išlo bi se u izradu opitne serije za šta su planirana novčana sredstva u 2019. godini", tvrde iz MO BiH.

Dušanka Majkić, dugogodišnji član Zajedničke komisije za obranu i sigurnost BiH, podsjeća da je godinama ukazivala na stanje u Oružanim snagama, kojima se, kako kaže, praktično nitko ne bavi.

"Ne samo da se ne nabavljaju uniforme za vojnike unutar Oružanih snaga, nego je još gore stanje kada su u pitanju vojnici u mirovnim misijama, koji nose uniforme koje posuđuju od drugih vojnika. Drugo, i kada se naruče uniforme, one dođu rasparene, i vojnici nemaju ni obuću ni odjeću koja im po veličini odgovara. Godinama se ntiko ne bavi stanjem u OS BiH", rekla je Majkić.

Sa druge strane, u MO BiH priznaju da nedostatak proračunskih sredstava umnogome otežava i druge vidove opskrbe, ali i brojne aktivnosti jedinica OS BiH. Nadaju se da će, ipak, iznaći rješenja kako bi u potpunosti ispunili zadate ciljeve.

"Funkcioniranje Oružanih snaga BiH obilježavaju brojni svakodnevni izazovi, ali u skladu sa datom situacijom i racionalnim planiranjem, pripadnici OS BiH uspješno realiziraju sve postavljene zadatke", kazali su iz MO BiH, prenose Nezavisne.

 

Kopirati
Drag cursor here to close