Denis Hadžović

Vojnici su najbolji diplomati Bosne i Hercegovine

Vijesti / Flash | 21. 05. 2017. u 07:10 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Bosna i Hercegovina je prošla trnovit put od korisnika međunarodne vojne pomoći do zemlje koja svojim djelovanjem pruža doprinos međunarodnom miru i stabilnosti u kriznim područjima'', izjavio je za Fenu glavni tajnika Centra za sigurnosne studije (CSS) Denis Hadžović u povodu jubilarne, 25. godišnjice prijema Bosne i Hercegovine u članstvo Ujedinjenih naroda (UN).

''Prošlo je četvrt stoljeća od podizanja bosanskohercegovačke zastave na East Riveru i međunarodnog priznanja BiH kao neovisne države. Više od 1.200 pripadnika Oružanih snaga BiH (OS BiH), koji su do sada sudjelovali u UN i NATO-operacijama podrške miru, bili su najbolje diplomati naše zemlje, koji su svojim profesionalnim angažmanom predano radili na podizanju ugleda Bosne i Hercegovine u svijetu'', istaknuo je Hadžović.

U tom kontekstu smatra da je reforma obrane u Bosni i Hercegovine jedan od najuspješnijih procesa, koji se pod okriljem međunarodne zajednice implementira u cilju dostizanja standarda neophodnih za pridruživanje evroatlantskim integracijama.

''Intenzivna i sadržajna suradnja OS BiH i Ministarstva obrane BiH (MO BiH) s međunarodnim organizacijama poput NATO-a, Europske unije (putem EUFOR-a), OSCE-a i UN-a, te bilateralni sporazumi s više od 30 zemalja, najbolji su pokazatelj podrške koju partneri pružaju Bosni i Hercegovini za njezino opredjeljenje i doprinos očuvanju mira i sigurnosti u svijetu'', ocijenio je Hadžović.

Istovremeno, mišljenja je da ispunjavanje standarda i uvjeta za punopravno članstvo u NATO-u, kao i dostizanje pune interoperabilnosti obrambenih kapaciteta BiH sa zemljama partnerima, predstavlja značajan izazov za OS BiH u sljedećem razdoblju.

Hadžović ističe da će veoma bitan korak na tom putu predstavljati podrška implementaciji dokumenta 'Pregled obrane', odnosno ustroja OS BiH i njihovih planova modernizacije i opremanja u skladu s NATO-ovim standardima, uz uvjerenje da se samo tako može osigurati nastavak potrebnih reformi i osnažiti kredibilitet države BiH u ispunjavanju vanjskopolitičkih ciljeva usmjerenih na pridruživanje EU i NATO-u.

''Da je MO BiH sposobno biti ravnopravan međunarodni partner najbolje ilustrira UN i NATO akreditacije u ispunjavanju standarda potrebnih u obuci i edukaciji za operacije podrške miru uručene Središtu za obuke za operacije podrške miru (PSOTC)'', pojašnjava.

Nadalje, precizira da otklanjanje prepreka za aktivaciju Akcijskog plana članstva (MAP) predstavlja prvi korak na putu daljnje integracije u NATO.

''Nadam se da će političko vodstvo u Bosni i Hercegovini iskazati odgovornost i zrelost kako bi svim bh. građanima pružili veću sigurnost i stabilnost koju sa sobom, između ostalog, donosi integracija u euroatlansku zajednicu'', kazao je Hadžović za Fenu.

Kopirati
Drag cursor here to close