9. rujna

Vojni veterani iz regije odaju počast ubijenim civilima u mjestu Grabovica

Veterani su do sada nazočili na 20 komemoracija u BiH, Hrvatskoj i Srbiji, a posljednja komemoracija na kojoj su nazočili bila je u travnju 2019. ubijenim civilima u Ahmićima kod Viteza, priopćili su organizatori.
Vijesti / Flash | 05. 09. 2019. u 11:36 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Fena / Vojni veterani iz regije odaju počast ubijenim civilima u mjestu Grabovica

Vojni veterani iz regije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, 9. rujna će odati počast stradalim civilima u mjestu Grabovica kod Mostara, u organizaciji Centra za nenasilnu akciju. 

Veterani su do sada prisustvovali na 20 komemoracija u BiH, Hrvatskoj i Srbiji, a posljednja komemoracija na kojoj su prisustvovali bila je u travnju 2019. ubijenim civilima u Ahmićima kod Viteza, priopćili su organizatori. 

U mjestu Grabovica, koje se nalazi između Jablanice i Mostara, 8. i 9. rujna1993. ubijen je veći broj civila. Prema navodima Udruge hrvatskih stradalnika "Grabovica 93" u tih nekoliko dana rujna 1993. ubijena su 33 civila, a veći dio posmrtnih ostataka ubijenih ni do danas nije pronađen. 

Za taj ratni zločin pred sudovima u Bosni i Hercegovini osuđeno je pet osoba. Prema sudskim presudama, civili su ubijeni na posebno brutalan način, a među njima je i četverogodišnja djevojčica Mladenka Zadro koja je ubijena u naručju svoje majke.

Kopirati
Drag cursor here to close