BRZI ODGOVOR 2016

Vojna vježba: Preko 750 vojnika i 70 vozila smješteno u šatorskom naselju na Manjači

Vijesti / Flash | 04. 10. 2016. u 13:17 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mnogi konvoji su proteklih dana prošli kroz Bosnu i Hercegovinu pokazujući sposobnost EUFOR-a da brzo premjesti vojne postrojbe širom zemlje. Ujedinjeno Kraljevstvo je koristilo teretni zrakoplov Antonov 124 za strateški prijevoz do Aerodroma Sarajevo. EUFOR je pokazao da, u slučaju potrebe, može pozvati robusne snage u kratkom roku.

U međuvremenu sve su postrojbe – Višenacionalna bojna EUFOR-a, satnija iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Taktička man?varska bojna KFOR-a koju čine portugalski i mađarski vojnici, satnija pričuvnih snaga iz Ujedinjenog Kraljevstva – raspoređene na veliko regionalno područje za obuku na Manjači blizu Banja Luke. Preko 750 vojnika i 70 vozila ?? trenutno smješteno u šatorskom naselju u vojarni OSBiH "Mika Bosnić".

Isturena operativna baza, koju je sagradila austrijska inženjerijska satnija, je sada u potpunosti spremna za koordinaciju zadataka dobivenih od EUFOR-ovog Tima za kontrolu vježbe. U toj isturenoj bazi nalazit će se svi vojnici i operativno središte Višenacionalne bojne.

Tijekom prve faze vježbe, različite postrojbe izvodile su internu obuku na razini voda, satnije i bojne. Tijekom druge faze, sve trupe su objedinjene u višenacionalnu brigadu, koja trenutno izvodi obuku i djeluje prema zadacima i incidentima koje im zadaje Tim za kontrolu vježbe.

Sa snagama veličine brigade EUFOR je sposoban da djeluje prema većim i naprednijim scenarijima koji se pred njega postavljaju. Svi elementi snaga vršili su izviđanje i osmatranje šireg područja.

Glavna zadaća novoformirane brigade je da tijekom vježbe “BRZI ODGOVOR 2016” uvježba različite scenarije. Obuka je u početku bila niske razine, uključujući patroliranje u vozilima i pješice i rad na kontrolnim punktovima, a zatim je intenzivirana kako bi uključila mnogo složenije zadatke.

Jedan od tih zadataka je osiguranje sastanaka visokih dužnosnika na pregovorima, kao i evakuacija civilnog stanovništva u slučaju bilo kakve povećane prijetnje po sigurnost. Sukladno danim smjernicama, vojnici će uvježbavati upotrebu minimalne sile u cilju održanja sigurnog i stabilnog okruženja.

Jedan od ključnih rezultata vježbe “BRZI ODGOVOR 2016” je da omogući EUFOR-u i svim zemljama sudionicama da, u slučaju poziva, izvode veće operacije potpore miru na razini brigade u zemlji i inozemstvu.

U misiji EUFOR-a operacija "Althea" trenutno sudjeluju vojnici iz 15 zemalja članica EU i 5 partnerskih zemalja. Primarna uloga EUFOR-a je pomoć Oružanim snagama BiH pri osposobljavanju i obuci kako bi ovladali naprednim sposobnostima za djelovanje na razini brigade. To omogućava OSBiH da daju svoj doprinos operacijama potpore miru u zemlji i inozemstvu i sveobuhvatn?? EU strategiji za BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close