FUCZ

Vodostaji rijeka u blagom porastu

Vijesti / Flash | 10. 03. 2017. u 10:50 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vodostaj Save je u porastu duž cijelog toka kroz Posavsku županiju, a visina vodostaja izmjerena jutros u 7.00 sati u Bosanskom Brodu iznosila je 702 centimetra, dok je jučer bila 644 centimetara.

Na mjernom mjestu Bosanki Šamac izmjereno je 580 centimetara, a jučer je bio 569 centimetara, dok je na mjernom mjestu u Orašju izmjereno 780 centimetara i za 33 centimetra veći nego jučer. Visina vodostaja na sva tri mjerna mjesta podrazumijeva pripremno stanje.

Vodostaj na brani HA Modrac, jutros u sedam sati, bio je 200,32 m.n.m., (točka preljeva je 200 m.n.m.) i u odnosu na mjerenje jučer nivo je viši za 21 centimetar. U Zeničko-dobojskoj županiji vodostaj rijeka i svih vodenih tokova je povišen i u granicama je normalnog vodostaja, uključujući i vodostaj rijeke Bosne.

Kako je navedeno u redovnom izvještaju Federalne uprave civilne zaštite, u protekla 24 sata, na području općine Tešanj došlo je do povlačenja rijeka u korita i do postupne stabilizacije.

Stanja na poplavljenom području naselja Cerovac, Jelah polje i Rosulje su sada na zadovoljavajućem nivou, a ekipe civilne zaštite preventivno su djelovale po zahtjevu mještana, dok se u ostalim dijelovima ove općine radi na sanaciji, odnosno čišćenju nanosa.

Stanje na klizištu rudničke jalovine na Površinskom kopu Vrtlište u općini Kakanj za sada je stabilno. Vodostaj akumulacije je u porastu 12 centimetara nakon padavina u posljednja 24 sata.

Voda se ispumpava s jednom pumpom iz akumulacije, a voda prolazi i kroz propusni tunel, priopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

Kopirati
Drag cursor here to close