USK

Vodostaji rijeka u blagom porastu, očekuje se stabilizacija vremena

Vodostaji rijeka u USK sada su u blagom porastu i u nastavku se prognozira stagnacija, te opadanje prvenstveno razina Sane i Une.
Vijesti / Flash | 14. 05. 2019. u 12:19 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kiša na području Unsko-sanskog kantona (USK) danas pada značajno manjim intenzitetom u odnosu na prethodna dva dana i u sljedećim satima se očekuje potpuna stabilizacija vremenskih prilika. Poplave su još jučer prouzrokovale proglašenje stanja prirodne nesreće u općinama Sanski Most i Bosanska Krupa, gdje su i skoncentrirane najznačajnije snage pripadnika Federalne i Kantonalne uprave civilne zaštite. 

Vodostaji rijeka u USK sada su u blagom porastu i u nastavku se prognozira stagnacija, te opadanje prvenstveno razina Sane i Une. Iz Kantonalne uprave civilne zaštite potvrđeno je kako većina pritoka i rječica već stagniraju, ili imaju tendenciju opadanja vodostaja. 

Sana je nadmašila kritičnu točku i trenutni vodostaj je 441, dok je Una u Bihaću još 22 centimetra ispod kritične razine od jednog metra. 

''Danas smo mnogo optimističniji, odnosno situacija je značajno prihvatljivija u odnosu na jučer. Intenzitet padavina je manji, a vodostaji svih rijeka su za sada u blagom porastu. Imamo četrdesetak poplavljenih stambenih objekata i priličnu štetu na komunalnoj infrastrukturi, međutim čim se potpuno smiri situacija krećemo sa sanacijom - riječi su načelnika Općine Bosanska Krupa Armina Halitovića. 

Problemi s kanalima

Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta USK donijelo je Odluku o prekidu nastavnog procesa u svim osnovnim i srednjim školama u kantonu danas i sutra, ponajviše zbog neprohodnosti određenih lokalnih putnih dionica. 

''Zajedno sa pripadnicima Federalne uprave civilne zaštite procijenili smo da trenutno nema potrebe za uvođenjem vanrednih mjera za područje cijelog kantona. Svi smo na terenu i pratimo situaciju'', naglasio je premijer USK Mustafa Ružnić. 

Najveće probleme u Bihaću i dalje stvaraju kanali za odvodnju oborinskih voda. 

''Oni su prouzrokovali plavljenje 46 stambenih i pomoćnih objekata, međutim sve službe su na terenu i dosada smo pravovremeno i adekvatno reagirali. Intervenirali smo u naseljima Mali i Veliki Lug, Pokoj, Vedro Polje, Kamenica, Gata, Klokot, Vrsta i Založje i situacija je trenutno pod kontrolom. Najvažnije je da nije došlo do izlijevanja Une iz korita i procjene su i da neće'', rekao je šef Civilne zaštite Grada Bihaća Fuad Dedić. 

Na području Cazina otežan je ili onemogućen promet na nekoliko lokalnih putnih dionica, dok je zbog izlijevanja rječice Horljave i dalje odsječeno naselje Vilenjača. Na jednom od putnih pravaca u Bosanskoj Krupi došlo je do odrona, zbog čega je privremeno zaustavljen promet.

Izlile se Ukrina i Lišnja u Prnjavoru, aktivirana klizišta

U Prnjavoru su se usljed obilnih i neprestanih padavina iz korita izlile rijeke Ukrina i Lišnja, koja je u prigradskom naselju Ratkovac zaplavila tri objekta. 

Ukrina je u Kulašima poplavila jedan pomoćni objekt, dok su u Prisoju dvije kuće poplavljene, a jedna zaplavljena. Usljed izlivanja Ukrine neprohodan je put Muse – Brestovo, a zbog sigurnosti učenika obustavljena je nastava u osnovnoj školi u Kulašima, potvrđeno je iz Općinskog stožera za vanredne situacije. 

U mjesnoj zajednici Prisoje, Mirkovački most odvojen je od putne komunikacije. 

Na putnom pravcu Crkvena – Skakavci u mjestu Drenjik prijavljeno je klizište, zbog čega je nadležna inspekcijska služba naredila obustavu saobraćaja na putnoj dionici prema Drenjiku. 

Klizište je prijavljeno i na putnom pravcu Crkvena – Šarinci, te je putni pravac zatvoren za promet.


Kopirati
Drag cursor here to close