Na ljeto će biti na slobodi

Vođa selefija - Bilal Bosnić će biti pušten na prijevremenu slobodu?

Nitko ne zna hoće li se on naći na slobodi, ali postoji zakonska mogućnost da se zatraži uvjetni otpust nakon izdržane pola kazne.
Vijesti / Flash | 22. 02. 2018. u 15:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Bilal Bosnić

Bilal Bosnić, koji je svojevremeno nazivan neformalnim vođom pripadnika selefijskog pokreta u BiH, a koji je osuđen na sedam godina zatvora zbog javnog poticanja na terorističke aktivnosti, uskoro bi se mogao naći na prijevremenoj slobodi.

Prema informacijama koje je za Radiosarajevo.ba potvrdio Adil Lozo, odvjetnik Bilala Bosnića, koji je istaknuo kako bi se, ukoliko tako Sud BiH odluči, njegov branjenik mogao naći na slobodi već tijekom ljeta 2018. godine.

"Nitko ne zna hoće li se on naći na slobodi, ali postoji zakonska mogućnost da se zatraži uvjetni otpust mog klijenta nakon izdržane pola kazne. Ipak to je izuzetno, te je realnije podnošenje takvog zahtjeva na izdržane dvije trećine kazne, ali moj branjenik će vjerojatno podnijeti taj zahtjev da bi se njegov slučaj aktualizirao u javnosti", kazao nam je Lozo.

Dodao je i kako je Bosnić, koji je pred Sudom BiH pravosnažno osuđen u lipnju 2016. godine, u Kaznenopopravnom zavodu u Zenici već izdržao više od pola kazne, jer je uhićen 2014. godine i tijekom suđenja je bio u pritvoru, a zatim je odslužio i dvije godine zatvorske kazne.

"Njegova osuda je prema mom dubokom uvjerenju neutemeljena i neosnovana, a s druge strane javnost je obaviještena o samo jednom dijelu tog procesa koji je protiv mog klijenta vođena. Ipak, postoji mnogo razloga zbog kojih bi moj branjenik mogao podnijeti zahtjev za prijevremeno oslobađanje, ali ja mislim da će se vrlo teško dogoditi da Sud BiH odobri takav zahtjev, zbog svih okolnosti ovog slučaja", istaknuo je Lozo.

No, kako je dodao Lozo, njegov klijent i on se nadaju da će sud razmatrati neke olakšavajuće okolnosti kako bi mu skratili zatvorsku kaznu, odnosno pustili ga na prijevremenu slobodu.

"Mislim da bi sud ovakav zahtjev mogao razmatrati u kontekstu stanja njegove obitelji, odnosno njegove 18-ero djece koja su u vrlo teškom stanju. Zatim u kontekstu njegovog zdravstvenog stanja, jer je on 40 posto invalid, te u kontekstu njegovog vojnog angažmana jer je on oficir Armije RBiH i sudionik u obrani BiH. Ipak, riječ je o prijevremenoj slobodi uz određene mjere zabrane, koje podrazumijevaju zabranu napuštanja države, sastajanja s određenim osobama, ali i zabranu govora na javnim mjestima, zbog čega je i osuđen", zaključio je odvjetnik Lozo.

Kopirati
Drag cursor here to close