UITŠFBiH

Vlasti problem bespravnih sječa ne tretiraju ozbiljno

Vijesti / Flash | 22. 03. 2017. u 12:03 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje inženjera i tehničara šumarstva Federacije BiH (UITŠFBiH) oglasilo se danas priopćenjem za javnost povodom tragičnog događaja - ubojstva trojice ljudi kod Donjeg Vakufa, u kome izražava najiskreniju sućut obiteljima nastradalih, te upozorava na (ne)odgovornost nadležnih vlasti na planu zaštite šuma i drugih javnih dobara.

''Kod Donjeg Vakufa, u mjestu Sokolina, na Međunarodni dan šuma, 21. ožujka došlo je do pucnjave, ubijena su dva službenika Županijske uprave za šumarstvo SBŽ, a stradao je i radnik zadužen za izvlačenje šumske građe'', navodi se.

Udruženje inženjera i tehničara šumarstva FBiH oštro osuđuje ovaj vandalski i necivilizirani čin , čime je, kako ističu, nanesena velika šteta i bol obiteljima ubijenih radnika, kolektivu Županijske uprave za šumarstvo i Udruženju, ali i društvu u cjelini.

Ovo udruženje, istovremeno, izražava sućut u boli obiteljima stradalih i nudi im svoju pomoć u granicama vlastitih mogućnosti.

''Ovaj tragični događaj je izbacio problem na površinu, a koji je neprestano guran pod tepih od nadležnih federalnih i županijskih institucija kada je u pitanju zaštita šuma i drugih javnih dobara, a posebno zaštita od bespravnih sječa. Vlasti problem bespravnih sječa ne tretiraju ozbiljno, i nema čvrste namjere da se ovome stane ukraj'', navodi se u priopćenju.

Kako se dalje navodi, tome u velikoj mjeri doprinosi i nepostojanje, već sedam godina, zakona o šumama FBiH, "a neadekvatno sankcioniranje počinitelja bespravnih sječa dovelo je do ovog nemilog tragičnog događaja i dovodit će dok se ne poduzmu odgovarajuće aktivnosti i mjere na rješavanju nagomilanih problema u šumarstvu, a koji su posljedica pogrešne politike u upravljanju, gospodarenju i nadzoru šumama, te pogrešne kaznene politike za počinitelje bespravnih sječa i drugih bespravnih radnji".

''Počinitelji bespravnih sječa su se toliko osilili u krađi šuma i po pravilu su naoružani, prijete službenicima i njihovim obiteljima, čak fizički sprečavaju predstavnike čuvara šuma u vršenju njihovih zadataka. Službenici su ostavljeni bez kvalitetne podrške organa sigurnosti, radi čega je bilo samo pitanje vremena kada će doći do ovakvog nemilog događaja'', ističe se u priopćenju.

Nadalje se navodi da se spomenuti loš trend nastavlja što se tiče politike gospodarenja sa šumama.

''Udruženje inženjera i tehničara šumarstva FBiH će se zalagati za donošenje prihvatljivog zakona o šumama FBiH i za zaštitu i dignitet šumarske struke u društvu, s obzirom na njen značaj'', stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close