Ima se, može se

Vlast u Federaciji ima 7000 zaposlenika

Vijesti / Flash | 04. 08. 2012. u 07:22 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dugovanja, nepoštivanje zakonskih procedura, rastrošnost, nepotrebno veliki financijski izdaci za smještaj ministarstva i pratećih federalnih institucija, nezakonita uporaba službenih automobila u mobitela i privatne svrhe, samo se neke od brojnih zamijerki koje su revizoru Ureda za reviziju institucija FBiH iznijeli na račun federalne Vlade i njezinih ministara.

Poslije obavljenih revizija od 24 proračunska korisnika, (ministarstva, institucije) njih 22 dobilo je od strane revizora mišljenja s rezervom, a tri ministarstva nepovoljno mišljenje.

Nepovoljno mišljenje za rad u prošloj godini dobilo je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike i Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, kojem se najviše zamjera netransparentno trošenje novca za davanje poljoprivrednih poticaja, o čemu se proteklih mjeseci puno govorilo.

Umjesto da vrijeme krize smanjuje broj djelatnika u administraciju Federalne vlasti njihov broj se povećao. Tako je prema izvješćima revizora u federalnim tijelima vlasti do 31. 12. 2011. godine bilo zaposleno 7157 djelatnika, u 2010. godini taj broj iznosio je 7125.

Za njihove plaće i plaće ministara izdvojeno je više od 216 milijuna maraka, a tome treba pridodati i ostale milijunske troškove. Smeta im što ni u prošloj godini Vlada FBiH, u okviru svojih nadležnosti, nije osigura da proračunski korisnici prilikom obračuna putnih troškova dosljedno primjenjuju uredbu o naknadama troškova za službena putovanja, te da uredbom propiše obvezu da se uz obračun putnih troškova podnose pismeno izvješće o obavljenom službenom putovanju. Federalna ministarstva i institucije također nisu dosljedno primjenjivali zaključak o ograničenju troškova korištenja mobilnih telefona i drugih telefona u federalnim tijelima uprave.

Federalna Vlada nije osigurala dosljednu primjenu uredbe o uvjetima i načinu korištenja službenih putničkih automobila u tijelima uprave u FBiH od korisnika proračuna u FBiH.

Iako je na početku mandata zauzela stav kako projekt gradnje zgrade za smještaj federalnih institucija vlasti u Mostaru skup i neprihvatljiv, revizori od njih traže da poduzme primjerenije mjere za trajno i cjelovito rješavanje smještaja federalnih tijela i institucija, a radi racionalizacije troškova unajmljivanja imovine.

Vlada FBiH mora zbog toga preko mjerodavnih institucija, poduzeti aktivnosti na rješavanju pitanja izvršenih ulaganja u objekte hotel “Hercegovina“ u Mostaru i JP Geodetski zavod BiH u Sarajevu, s ciljem zaštite i efikasnijeg korištenja javnih sredstava.

Kopirati
Drag cursor here to close