Propusti i aljkavost

Vlast BiH ne ispunjava standarde za eliminaciju trgovine ljudima

Propusti BiH u provođenju Strategije BiH za borbu protiv trgovine ljudima.
Vijesti / Flash | 30. 09. 2020. u 14:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Klub za europske integracije i sigurnosna pitanja parlamenta BiH istaknuo je važnost hitnog djelovanja i poduzimanja mjera nadležnih organa i institucija u BiH kako bi proveli Strategiju za borbu protiv trgovine ljudima i usvojeni Akcijski plan, te time ispunile preporuke iz izvještaja State Departmenta koje bi spriječile da BiH padne na razinu tri Nadzorne liste što bi za posljedicu imalo ukidanje pomoći Vlade SAD prema BiH.

Reagirajući na izjavu veleposlanika SAD u BiH Erika Nelsona, oni su izrazili snažnu zabrinutost povodom propusta BiH u provođenju Strategije BiH za borbu protiv trgovine ljudima.

U izvještaju State Departmenta o trgovini ljudima za 2019. godinu o stanju u BiH stoji da vlasti BiH ne ispunjavaju u potpunosti minimalne standarde za eliminaciju trgovine ljudima, piše Srna.

Klub upozorava da bi ukidanje nehumanitarne, netrgovinske pomoći Vlade SAD prema BiH, uključujući i pomoć USAID-a, imalo katastrofalne posljedice za BiH.

Članovi Kluba pozivaju sve nadležne organe o u BiH da poduzmu sve korake iz svojih nadležnosti kako bi energičnije provodile istrage, kazneno gonile i osudile počiniteljce djela trgovine ljudima izričući kazne koje odgovaraju težini ovog kaznenog djela.

Oni smatraju da BiH mora izraditi politike, uspostaviti adekvatnu suradnju s nevladinim sektorom i osigurati financijska sredstva za pomoć žrtvama trgovine ljudima, te očekuju efikasniji rad Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i bolju koordinaciju među svim relevantnim akterima na državnom i nižim nivoima kako bi se suštinski unaprijedila borba protiv trgovine ljudima i ispunile međunarodne obaveze.

Klub za europske integracije i sigurnosna pitanja parlamenta BiH čine poslanici Saša Magazinović, Šemsudin Mehmedović, Jasmin Emrić, Aida Baručija, Edita Đapo, DŽenan Đonlagić, Lazar Prodanović, Mirjana Marinković-Lepić i Branislav Borenović.

Klub djeluje uz podršku Međunarodnog republikanskog instituta /IRI/.

Kopirati
Drag cursor here to close