Čestitamo

Vlada ZHŽ-a odgovorila na Upitnik Europske komisije

Vijesti / Flash | 01. 02. 2017. u 09:57 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zapadnohercegovačka županija (ZHŽ) odgovorila je na sva pitanja iz svoje nadležnosti iz Upitnika Europske komisije koja su unesena u informacijski sustav za unos odgovora na Upitnik, priopćeno je iz Vlade ZHŽ-a.

Odgovoreno je na 939 pitanja iz 28 poglavlja na koja je podijeljena pravna stečevina Europske unije odnosno "acqui communitaire".

Nakon što je 15. veljače 2016. godine tadašnji predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović predao kredibilan zahtjev za članstvo BiH u Europskoj uniji, povjerenik za proširenje Europske unije Johannes Hahn je 9. prosinca 2016. godine Bosni i Hercegovini službeno uručio Upitnik Europske komisije, podsjećaju iz županijske Vlade.

Upitnik sadrži detaljnu listu pitanja koja svojom strukturom prati strukturu kriterija za članstvo u EU, a koji za cilj ima procijeniti spremnost države za početak procesa pristupanja EU.

Odgovaranjem na pitanja iz Upitnika Europska komisija stječe sveobuhvatan uvid u politički, pravni, društveni, ekonomski i administrativni sustav države koja podnosi zahtjev za članstvo.

Europska komisija je za Bosnu i Hercegovinu pripremila ukupno 3242 pitanja na 413 stranica.

Odgovaranje na pitanja iz Upitnika EK predstavlja kompleksan proces, kako za cijelu državu tako i za županiju, te zahtijeva efikasnu horizontalnu koordinaciju, kao i vertikalnu s višim i nižim razinama vlasti.

Kako bi se odgovorilo zadatku u danom roku, Vlada ZHŽ-a je u prosincu 2016. godine usvojila Odluku o uspostavljanju sustava koordinacije Vlade za izradu odgovora na Upitnik Europske komisije.

U tom procesu sudjelovala su sva tijela županijske uprave koji su u koordinaciji s koordinatorima svakog poglavlja iz županijskih ministarstava uz maksimalne napore i predanost uspjeli pripremiti odgovore županije u zadanom roku.

Nakon ovoga slijedi finalizacija odgovora na razini BiH u cilju ispunjavanja načela komunikacije s EU "jednim glasom", kao i prijevodi i stručna redaktura odgovora i relevantnih propisa, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close