Poduzete mjere

Vlada u Posavini javnosti predstavlja ekonomski plan

''Kroz koordinacije dogovoramo kako stvoriti ozračje za pomoći koju želimo kvaliteno usmjeriti kako bi se što prije oporavili ekonomski i kako bi se održala socijalna dimenzija''
Vijesti / Flash | 14. 04. 2020. u 15:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: HDZ BiH / Vlada u Posavini javnosti predstavlja ekonomski plan

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović posjetio je danas Stožer civilne zaštite Županije Posavske u Orašju.

Predsjednik Vlade Županije Posavske i predsjednik Županijskog stožera civilne zaštite Đuro Topić na temu aktualne pandemije izazvane koronavirusom, prezentirao je poduzete mjere i aktivnosti u trenutnim okolnostima, te kako kroz organizaciju života i zapovijedi onemogućavaju širenje bolesti na području županije, navodi se u priopćenju HDZ-a BiH.

Kako je istaknuto, sve mjere za sada izgledaju dobro, u tome dijelu Stožer nastoji djelovati i dalje, biti oprezni i odgovorni. Stanovnici za sada sve mjere disciplinirano provode, upućen im je poziv da nastave tako kako bi se što prije počeli vraćati normalnom životu.

Istaknut je također aktualni problem stanja u gospodarstvu Županije Posavske. Županijska Vlada će javnosti predstaviti i dopunjene mjere Vlade ŽP za poticanje gospodarstva, obrta i poljoprivrede koje će, uz koordinaciju pratiti mjere Vlade FBiH, naglasio je predsjednik Vlade Topić.

Predsjednik Čović podržao je na sastanku poduzete mjere Županijskog stožera oko kojeg su ga informirali predstavnici izvršne vlasti.

Foto: HDZ BiH / Vlada u Posavini javnosti predstavlja ekonomski plan

Najvažnije je da se danas kontrolira zdravstveno stanje ljudi, mjere koje je donio stožer se poštuju, ako se nastavi tako možemo očekivati i popuštanje nekih mjera, istaknuo je Čović, s naglaskom da se ne ugrozi zdravlje stanovnika.

''Vodit ćemo računa da sva pomoć koja dolazi iz različitih krajeva svijeta u Bosnu i Hercegovinu, kada je u pitanju zdravstvo, bude raspodjeljena na jedan korektan način, a najvažnije je da sredstava danas ne nedostaje'', kazao je dr. Čović.

Razgovarajući o potrebnim aktivnostima pomoći svim oblicima gospodarstva, a pri čemu je važno sačuvati radna mjesta, naglašena je potreba koordinacije s gospodarstvenicima. Prihvatljivo rješenje pomoći gospodarstvenicima u poslovanju, se mora pronaći, istaknuto je na sastanku.

Predsjednik Čović je podržao mjere prema oporavku gospodarstva. Ekonomski problemi moraju se otkloniti. Svaki problem u poslovanju gospodarskih subjekata na području županije, ali i općina, mora se uraditi u dogovoru, kako bi se gospodarstvo što prije oporavilo, kada završi ovaj proces.

''Kroz koordinacije dogovoramo kako stvoriti ozračje za pomoći koju želimo kvaliteno usmjeriti kako bi se što prije oporavili ekonomski i kako bi se održala socijalna dimenzija. U ukupni proces moraju biti uključene i županije, na tome intenzivno radimo te ćemo kroz parlamentarno djelovanje na državnoj i federalnoj razini donijeti ključne odluke koje će u dovoljnoj mjeri pomoći, da se mogu sanirati problemi proračuna u županiji ali i općinama'', istaknuo je Čović.

''Potpisani ugovor sa MMF-om koji uključuje i pomoć županijama koja mogu biti dostatna da se ključni pritisak na gospodarstvo može iznijeti. Najvažnije je da se osigura zadržavanje radnih mjesta, to je najvrijednije danas. Zakonima se moraju osigurati olakšice i zaštiti gospodarska aktivnost'', naglasio je dr. Čović.

Upućen je i poziv sa sastanka stanovnicima Županije Posavske na poštivanje donešenih mjera i zapovijedi, uz veću disciplinu te postupno uvođenje restriktivnijih mjera i kontrola na terenu i sami proces trajanja epidemije, skratit će se na najmanju moguću mjeru, navodi se u priopćenju HDZ-a BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close