inicijative

Vlada nije prihvatila izmjene propisa Fonda za rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom

Vijesti / Flash | 24. 08. 2017. u 14:39 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna vlada danas nije prihvatila inicijativu za izmjenu podzakonskih propisa Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Federacije BiH, koju je podnijela zastupnica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Alma Kratina. Konstatirano je da inicijativa nije dostavljena na propisani način, i da nije moguće utvrditi na koju se odredbu i koji podzakonski akt se odnosi.

Stoga je, radi izjašnjenja, te eventualnog utvrđivanja na koju se odredbu odnosi, inicijativa dostavljena Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Federacije BiH, navedneo je u pripopćenju Vlade.

Federalna vlada danas nije prihvatila Prijedlog zakona o dopuni Zakona o Poreznoj upravi FBiH, koji su radi razmatranja i usvajanja po skraćenom postupku podnijeli delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Aner Žuljević i poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Elvir Karajbić. Prema obrazloženju dostavljenom uz Prijedlog parlamentaraca, intencija je da Porezna uprava FBiH bude kontrolni organ koji će pratiti i objavljivati podatke o (ne)isplaćenim plaćama na teritoriji Federacije BiH.

U mišljenju Vlade je navedeno da je, po Zakonu, nadležnost Porezne uprave naplata javnih prihoda, te praćenje i primjena propisa koji uređuju njihov obračun, naplatu i prijavu. Uz to, plaće nisu javni prihodi. Porezna uprava, također, prikuplja podatke o prihodima (dohotku) koji je oporeziv i na koje je ili plaćen ili treba biti plaćen javni prihod. Stoga ona ne posjeduje sveobuhvatne podatke o (ne)isplaćenim plaćama. Također, postoji široka lepeza neoporezivih prihoda koje poslodavac isplaćuje, a koji nisu u nadležnosti Porezne uprave. Vlada smatra i da bi predloženom izmjenom iz dijela porezne tajne bio izuzet podatak o plaćama, bez vođenja računa o drugim odredbama Zakona o Poreznoj upravi FBiH.

Vlada Federacije BiH je neprihvatljivom ocijenila inicijativu Gradskog vijeća Grada Tuzla za izmjenu Zakona o cestama Federacije BiH. Riječ je o inicijativi za izmjenu Zakona po kojoj bi svim cestama koje prolaze kroz gradove i općine upravljala nadležna tijela ili poduzeća čiji su osnivači gradovi i općine, uz obvezni prijenos sredstava za njihovo upravljanje i održavanje, navedeno je u priopćenju VladeFBiH.

Federalna vlada je razmotrila i utvrdila da, zbog ograničenih proračunskih sredstava, ne može udovoljiti zahtjevu Skupštine Tuzlanske županije za osiguravanje sredstava iz Proračuna FBiH za nastavak izgradnje Centra za autizam u Tuzli, kako bi ova ustanova bila dovedena u funkcionalno stanje. Prilikom sastanaka s predstavnicima Udruženja roditelja djece - osoba s autizmom URDOSA iz Tuzle, predstavnici Federalnog ministarstva rada i socijalne politike su iskazali razumijevanje i podršku naporima Udruženja, ali i ukazali na ustavne nadležnosti prema kojima su konkretne aktivnosti za rješavanje ove problematike na županijskom nivou vlasti, preciznije na resornom ministarstvu Tuzlanske županije. Također je ukazano i na nužnost aktivnijeg uključivanja federalnih i županijskih ministarstava iz oblasti zdravstva i obrazovanja, te je iskazana spremnost Vlade Federacije BiH za podršku projektu, uključujući i financijsku, kada se, uz uključivanje županijskih organa vlasti, počne s realizacijom ove ideje.

Kopirati
Drag cursor here to close