Rebalans

Herceg s novinarima: Proračun za 2019. godinu zadržao razvojnu dimenziju

Vlada je obećala da će se posvetiti pitanjima gospodarskog razvitka, jer bez novih radnih mjesta nećemo moći zaustaviti trendove odlaska
Vijesti / Flash | 18. 12. 2018. u 12:19 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg, na prigodnom predblagdanskom druženju s novinarima, osvrnuo se na proteklu godinu, te je iznio planove za narednu godinu.

Kazao je da je Vlada uspjela postići značajne iskorake o čemu kako kaže svjedoči izvješće or adu koje su predali koncem rujna, a u kojem su predstavljeni brojni projekti.

Foto: Bljesak.info / Druženje s novinarima u Vladi HNŽ-a

''Iza nas je bila burna izborna godina, u kojoj je bio potreban dijalog i kompromis. Očekujemo implementiranje izbornih rezultata, a vrijeme će pokazati kada ikako će se to dogoditi'', kazao je Herceg.

Vlada će, kako je obećao, nastaviti raditi predano za stvaranje boljih uvjeta za život sugrađana, te je pozvao medije da budu potpora.


''Posvetit ćemo se pitanjima gospodarskog razvitka, bez novih radnih mjesta nećemo moći zaustaviti trendove odlaska. Nadamo se kako se sa svih razina vlasti obrazovanja, poduzetništva i obrta poboljšati uvjete za opstanak i ostanak u našoj županiji'', poručio je premijer.

Inače, nacrt proračuna za 2019. godinu povećan je za zdravstvo policiju i školstvo, a premijer je novinarima odgovorio i zbog čega Vlada poseže za rebalansom.

''Rebalans se mora raditi i radi se svake godine. Ove godine iskazat ćemo proračunski deficit kojim će biti zaknjižene sudske presude u rebalansu od 22 milijuna. Ono što sam govorio na početku mandata, na četiri pozicije smo zatekli 136 milijuna, od toga je 36 milijuna izvršnih sudskih presuda, kroz glavnicu zatezne kamate i sudske troškove. Od tih 36 milijuna smo do sada riješili oko 13 milijuna i revizija inzistira na izvješću ove godine da ih zaknjižimo, pa će zaknjižavanje sudskih presuda bit ćemo u knjigovodstvenom deficitu od 22 milijuna. No to ne znači da ćemo ugroziti stabilnost financija, dapače održivost financija bit će u punom iznosu i ove i iduće godine'', poručio je Herceg.

Kaže da je Vlada radila nacrt proračuna za 2019. te da ga he uputila Skupštinu na razmatranje, ali da bi zbog kratkog roka u petak mogli povući nacrt i uraditi prijedlog proračuna po skraćenom postupku.

Foto: Vlada HNŽ / Premijer Vlade HNŽ-a s novinarima

''U tom proračunu zadržali smo razvojnu dimenziju, povećali smo poticaje korisnicima (županija nije imala poticaje do prije dvije godine) za iduću godinu u iznosu od 10 posto. Također planiramo za 10 posto povećati izdvajanja za institucije visokog obrazovanja. Ni socijalne dimenzije neće biti zapostavljene, povećana su sredstava za dopunska prava branitelja 15 posto. Izmijenit ćemo Zakon zaštiti obitelji s djecom i povećati izdvajanja. Proračun će rasti, ali uz sve ono što smo dogovorili i što ćemo dogovoriti predvidjeli smo povećanje plaća svih proračunskih korisnika kroz tri godine 15 posto, tako da će to biti vidljivo u proračunu za 2019 godinu'', rekao je Herceg.

Dodao je da Vlada jedino traži rješenje s dionicima zdravstvenog sustava da se u potpunosti realizira kolektivni sporazum sa sindikatima zdravstvenih ustanova radnika i liječnika, jer su tu značajni iznosi od 20 do 35 posto povećanja plaće.

''Kad smo imenovali pregovarački tim u njemu su sudjelovali svi dionici zdravstvenog sustava. Pošto je zdravstveni sustav dosta složen u HNŽ-u tu su bili i predstavnici drugih županija s obzirom na suvlasnička prava Federacije, zdravstvenih ustanova, poslodavaca i općina te smo kroz taj pregovarački tim preuzeli obveze jedne trećine. Dakle Vlada osigurava jednu trećinu, znači mi predviđamo povećanje s dva na šest milijuna, trećinu financiranja preuzima Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ, a trećinu je dužan osigurati i menadžment zdravstvenih ustanova i njihovi poslodavci, a to su općine i grad Mostar'', objasnio je Herceg poručujući da su u ovom proračunu za narednu godinu zadržali socijalnu dimenziju, osnažili je i povećali razvojnu dimenziju proračuna.

Kopirati
Drag cursor here to close