Odugovlačenje

Vlada HNŽ-a stekla uvjete da zauzme stav

Godinu i dva mjeseca traju pregovori oko granskog kolektivnog ugovora za zdravstvene radnike u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.
Vijesti / Flash | 28. 08. 2020. u 09:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Očekujemo kako će vlada uskoro razmotriti dokumentaciju koju joj je uputilo resorno ministarstvo i iznaći prijedlog prihvatljiv za obje strane'', rekla je Kristina Crnjac, iz Odjela za odnose s javnošću u Uredu predsjednika Vlade HNŽ-a govoreći o zahtjevila zdravstvenih radnika koji čekaju da počnu pregovori o kolektivnom ugovoru.

''Otklanjanjem pravne dvojbe i nakon dobivanja odgovora od federalnog ministarstva, stvoreni su pravni preduvjeti za zauzimanje stava vlade o materijalnim i svim drugim zahtjevima sindikata'', navela je Crnjac za BHRT.

Naime, godinu i dva mjeseca traju pregovori oko granskog kolektivnog ugovora za zdravstvene radnike u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Sindikat liječnika i stomatologa izborio se za poboljšanje statusa i povećanje plata, ali ostatak zdravstvenih radnika i dalje je na čekanju.

Situaciju je dodatno usložila inspekcija koja je odredila novi rok za početak pregovora.

Inspektor rada izvršio je nadzor i naložio vladi da do 14. rujna mora započeti nove pregovore. Članovi sindikata nezadovoljni su takvom odlukom te tvrde kako je riječ o kupovanju vremena.

Ivica Anić, predsjednik Sindikata, kaže kako je vidno da je inspektor prilikom vršenja inspekcijskog nadzora bio pod pritiskom.

''Nije se striktno držao zakona o radu koji jasno propisuje rok od 45 dana za početak pregovora nakon što jedna strana podnese zahtjev, nego je samostalno mimo zakona odredio datum od kojeg, po njegovom mišljenju, teče rok vladi da stupi u pregovore sa sindikatom, ne navodeći uopće po kojem osnovu je sebi dao za pravo da odredi te rokove. Time daje vladi i ministarstvu dodatno vrijeme za odugovlačenje postupaka i formiranje mirovnog vijeća'', kaže Anić.

Video: Status zdravstvenih radnika u HNK i dalje na čekanju

Dalibor Vuković, iz Neovisnog strukovnog sindikataq zdravstvenih radnika HNŽ-a, rekao je kako se nadaju da će im izaći u susret vlada i resorni ministar i da će najveći dio naših zahtjeva.

''Ako ne sve, usvojiti na obostrano zadovoljstvo… Ako kažu da smo im tako važni, a nijedan korak do sada nisu uputili prema nama. Vidjet ćemo hoće li to sada uraditi'', naveo je.

BHRT navodi kako je odluka odgođena za 14. rujna kada ćemo znati hoće li 3500 medicinara stupiti u štrajk i blokirati zdravstveni sustav ili će biti potpisan kolektivni ugovor?

''Ono što sindikalisti stalno napominju je da su oni, a ne političari oni koji su na svojim leđima iznijeli teret korona krize'', navodi BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close