Prometni kolaps

Vlada HNŽ naredila istragu kaosa u Jablanici

Bit će poduzete sve operativne radnje i mjere koje su u mjerodavnosti MUP-a na utvrđivanju odgovornosti i razloga
Vijesti / Flash | 24. 01. 2019. u 16:06 Ma. M.| Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na održanom prvom dijelu 97. sjednice u četvrtak, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije razmotrila je Informaciju Ministarstva unutarnjih poslova o kronologiji zbivanja i poduzetim operativnim mjerama i radnjama u svezi s otežanim odvijanjem i potpunom blokadom prometa na magistralnoj cesti  M-17 od Aleksin Hana do Jablanice koja se dogodila 22. i 23. siječnja 2019. godine, priopćeno je iz Vlade.

U Informaciji je istaknuto kako su 22. siječnja od 15:45 sati  u smjeru Mostar - Sarajevo sva teretna i osobna vozila, koja nisu imala odgovarajuću zimsku opremu, bila isključena iz prometa (oko 500 vozila). 

Policijski službenici za sigurnost prometa PU Mostar kontinuirano su obilazili dionicu Vrapčići-Aleksin Han,  gdje je  ustanovljeno da na cesti ima dosta ugaženoga snijega koji otežava normalno odvijanje prometa. Stoga je operativni dežurni PU Mostar, oko 15 sati, obavijestio predstavnike Poduzeća za putove Mostar o tomu kako je stanje na dionici od Bijele do Aleksin Han i Jablanice, zbog snježnih padalina i ugaženoga snijega, neuvjetno, da se promet odvija otežano i kako na teren treba uputiti vozilo za čišćenje i posipač soli, na što im je rečeno da je to vozilo blokirano u koloni u Jablanici, stoji u priopćenju.

 

Također, policijski službenici PS za sigurnost prometa PU Konjic istoga su dana oko 8:30 sati upozorili dežurnoga djelatnika ''Putne službe'' Jablanica da na dionici Jablanica-Aleksin  Han na cesti ima leda i ugaženoga snijega kojega je potrebno žurno ukloniti, navode.

Snježne padaline, led, poledica i u konačnici zatrpane ceste rezultirale su prometnom blokadom koja je dodatno otežana nemarom, kako službi mjerodavnih za održavanje i čišćenje cesta tako i nesavjesnih vozača koji su na već, zbog snijega, suženim dionicama puta formirali treći trak te time otežavali pristup i rad službi.

U Informaciji je istaknuto kako će MUP HNŽ i ubuduće redovito pratiti stanje na cestama i zavisno od stanja na terenu i vremenskim uvjetima, pravodobno reagirati kako bi osigurali bolje uvjete i poboljšali sigurnost na cestama. Vozači vozila koja ne budu opremljena za zimske uvjete na licu mjesta će biti kažnjeni i isključeni iz prometa.

Također, bit će poduzete sve operativne radnje i mjere koje su u mjerodavnosti MUP-a na utvrđivanju odgovornosti i razloga koji su doveli do višesatnoga zastoja na magistralnoj cesti kojom dnevno prođe i više od 7.000 vozila. 

Vlada je razmotrila i Informaciju o radu i učincima Inspekcije Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša u 2018. godini u kojoj je istaknuto kako je obavljeno 1668 inspekcijskih nadzora, te su, zbog utvrđenih nepravilnosti, izdana 474 rješenja i 15 prekršajnih naloga, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close