Višemjesečna trakavica

Vlada FBiH: Zakon o igrama na sreću donesen na temelju Ustava FBiH

Vijesti / Flash | 30. 05. 2017. u 14:10 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj, telefonski održanoj sjednici, utvrdila tekst izjašnjenja na zahtjev za ocjenu ustavnosti odredbi Zakona o igrama na sreću, koji je Ustavnom sudu Federacije BiH podnio potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović.

U izjašnjenju Vlade je ukazano da je Zakon o igrama na sreću donesen na temelju Ustava FBiH prema kojima je u isključivoj nadležnosti Federacije BiH donošenje propisa o financijama i financijskim institucijama Federacije BiH i fiskalna politika FBiH.

Taj zakon predstavlja sistemski materijalni zakon koji uređuje pravo priređivanja igara na sreću na teritoriji FBiH, a zasnovan je na principima europske prakse drugih država, i u dosadašnjoj relativno kratkoj primjeni potvrdio ispravnost restriktivne politike države u toj djelatnosti, a u svrhu maksimalnog zadovoljavanja moralnih, vjerskih, kulturnih i javnih ciljeva, što osigurava propisani model.

Federalna vlada smatra neodrživim argument da Lutrija BiH, kao državna firma, ima privilegirani položaj, jer pored obaveze uplate poreza na dobit, koji po posebnom zakonu plaćaju i sve ostale pravne osobe, prema Zakonu o igrama na sreću ima obavezu raspodjele dobiti kako to odredi skupština društva (Vlada FBiH), za razliku od privatnih priređivača koji ostvaruju dobit kojom raspolažu potpuno slobodno na način propisan posebnim zakonom. Poseban javni prihod od mjesečne naknade ostvarene priređivanjem klasičnih igara na sreću iz prometa plaća samo Lutrija BiH, uzimajući u obzir da je isključivo pravo državne lutrije priređivanje klasičnih igara na sreću.

U izjašnjenju je, uz ostalo, navedeno da Zakon o igrama na sreću ima financijski i fisklani aspekt jer je to također i fiskalni zakon, jer se njime, u određenoj mjeri, kreira fiskalna politika, kao instrument kontrole širenja djelatnosti igara na sreću, a nikako kao isključivi financijski benefit u korist javnih prihoda.

''Imajući u vidu sve ovo, a u vezi i s pojedinim navodima podnositelja zahtjeva kojima je neutemeljeno ukazano na diskriminaciju privatnih priređivača, bitno je istaknuti da je odredbama važećeg zakona jedino kod klasičnih (lutrijskih) igara na sreću (loto, bingo, srećke...) čiji je priređivač isključivo Lutrija BiH, propisana naknada od uplate igrača u visini deset posto, tj. u dvostrukom iznosu u odnosu na ostale (posebne) igre.

Ukoliko bi odredbe osporenih članova Zakona bile proglašene neustavnim, izravna pravna posljedica bila bi da je cijeli Zakon neustavan i neprimjenjiv. To bi potpuno narušilo sustav funkcioniranja igara na sreću i, prije svega, dovelo u pitanje kontrolu ove djelatnosti i time ugrozlio interese društva.

Uz to igrači bi bili prepušteni “obećanjima” priređivača nad kojima država ne bi imala nadzora, a osnovna prava potrošača bi bila ugrožena i onemogućena primjena Europske konvencije o ljudskim pravima.

Sve ovo bi, u najvećoj mogućoj mjeri, ugrozilo javni interes i dovelo do svojevrsne anarhije i potpunog gubitka javnih prihoda u toj oblasti za razdoblje koje je, obzirom na aktualne društvenopolitičke okolnosti, teško prognozirati'', navedeno je, između ostalog, u izjašnjenju Vlade FBiH o zahtjevu za ocjenu ustavnosti odredaba Zakona o igrama na sreću.

Federalna vlada danas je dala prethodnu suglasnosti na Prijedlog rješenja o dodjeli dijela sredstava Trajnog revolving fonda kod Union banke d.d. Sarajevo Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije za dugoročno financiranje projekata putem dodjele kredita za 2016. godinu privrednom društvu IN d.o.o. Ljubuški u iznosu od 800.000 KM.

Danas izmijenjenim Rješenjem, za predstavnika Vlade FBiH za sudjelovanje u postupku rješavanja viška pokretne vojne imovine imenovan je Zlatan Bilanović, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close