Radni sporovi

Vlada FBiH utvrdila Nacrt zakona o mirnom rješavanju radnih sporova

Vijesti / Flash | 23. 03. 2017. u 13:33 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH je danas utvrdila Nacrt zakona o mirnom rješavanju sporova koji predstavlja pravni mehanizam za ostvarivanje individualnih i kolektivnih prava iz radnog odnosa, kroz socijalni dijalog potpomognut od strane miritelja i arbitara, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH.

Ova vrsta rješavanja radnih sporova uvodi se radi promicanja pristupa pravdi, kao jednog od temeljnih ljudskih prava propisanih Europskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, kao i radi ekonomičnosti u smislu rasterećenja sudova, te postizanja dogovora o sporu u kraćem roku u odnosu na dugotrajnost postupaka koji se vode pred sudom.

Tekst Prednacrta zakona o mirnom rješavanju radnih sporova izrađen je još 2011. godine, te dostavljen na mišljenje svim kantonima, Federalnom ministarstvu financija, Federalnom ministarstvu pravde i Uredu Vlade FBiH za zakonodavstvo i usklađenost s propisima Europske unije.

Federalno ministarstvo financija nije dalo suglasnost na Prednacrt, uz obrazloženje da izračun potrebnih proračunskih sredstava za rad Agencije za mirno rješavanje radnih sporova nije sveobuhvatan. Stoga je pristupljeno izradi Prednacrta koji ne podrazumijeva osnivanje agencije, već se mirno rješavanje radnih sporova provodi u postupku koji se zasniva na već postojećim proračunskim izdvajanjima po transferu za rad Mirovnog vijeća FBiH.

Donošenje ovog zakona predviđeno je Programom rada Vlade FBiH za 2017. godinu, a u svezi je i s provedbom aktivnosti iz Akcijskog plana Federacije BiH za realiziranje Reformske agende BiH 2015.-2018. godina.

Kako Zakon uređuje oblast koja je u zajedničkoj nadležnosti federalne i županijskih vlasti, Prednacrt je dostavljen svim županijama radi pribavljanja mišljenja. Stigla su pozitivna mišljenja Sarajevske, Zeničko-dobojske Srednjobosanske županije, Tuzlanske, Bosansko-podrinjske i Hercegbosanske, kao i mišljenje Hercegovačko-neretvanske županije koje je sadržavalo i određene prijedloge i sugestije, a uvažene su one za koje je cijenjeno da su opravdane. Pored toga, zatraženo je i mišljenje Udruge poslodavaca u Federaciji BiH i Saveza samostalnih sindikata BiH.

Za provođenje ovog zakona bit će potrebno kontinuirano osiguravati proračunska sredstva jer on propisuje pravo na naknadu miritelja i arbitara. Međutim, svaka strana u individualnom, odnosno kolektivnom sporu snosi svoje troškove nastale u postupku mirenja.

Kopirati
Drag cursor here to close