Sjednica u Mostaru

AUDIO | Vlada FBiH potvrdila, nema novih slučajeva koronavirusa

Dva slučaja koja su primljena u bolnicu u Mostaru trenutno su izolaciji, i rezultati njihovih testova se još čekaju.
Vijesti / Flash | 12. 03. 2020. u 11:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nema novih slučajeva koronavirusa u FBiH, potvrđeno je ovo na konferenciji za medije Vlade u Mostaru. Dva slučaja koja su primljena u bolnicu u Mostaru trenutno su izolaciji, i rezultati njihovih testova se još čekaju.

Revidiran je krizni plan u Federaciji, a samim tim i u svim županijama.

Promijenjen je obim zemalja koje su obuhvaćene kriznim planom u FBiH. Nove zemlje su Njemačka, Francsuska i Španjolska.

Tako da ukoliko imate povišenu temperaturu, kašljete i otežano dišete, a u posljednjih 14 dana ste boravili u ove tri navedene zemlje pored Kine, Italije, Južne Koreje ili Irana ili bili u bliskom kontaktu s bolesnim osobama koje su došle iz ovih područja u posljednjih 14 dana, telefonom se obratite županijskom zavodu za javno zdravstvo kako biste dobili dalje instrukcije.

Foto: Bljesak.info / Detalj s konferencije za medije

U tom slučaju dobijaju se upute za samoizolaciju.

Na pitanje novinara o različitim interpretacijama u županijama kada je riječ o obustavi nastave u obrazovnim institucijama, Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH kazao je:

''Mi živimo u državi u kojoj je državni ustroj ovakav kakav jeste. Ja bih volio da imamo Krizni stožer na razini BiH ali nemamo''.

Na upit o mjerama koje ći biti podizeti u vrtićima, istaknuto ja kako prema trenutnim informacijama nema obustave rada u vrtićima u FBiH.

Vlada je zadužila Federalni stožer civilne zaštite, Federalno ministarstvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo FBiH da, u suradnji s predstavnicima Ministarstva obrane BiH, obave uviđaj na mogućoj lokaciji u bivšoj vojarni "Bradina" za potrebe karantena.

Federalna vlada je svim javnim servisima i teleoperaterima preporučila da se stave u funkciju Kriznom stožeru Federalnog ministarstva zdravstva s ciljem prevencije širenja novog koronavirusa, i to u prenošenju, odnosno slanju poruka koje dostavi Krizni stožer.

Foto: Bljesak.info / Detalj s konferencije za medije

Kako je obrazloženo, cilj Kriznog plana pripravnosti jeste identificiranje, izoliranje i zbrinjavanje ranih slučajeva infekcije, te ograničavanje sekundarne infekcije među zdravstvenim djelatnicima i u bliskim kontaktima, kao i sprječavanje događaja koji bi doveli do ubrzanja prijenosa bolesti.

Krizni plan regulira koordinaciju na razini Fedracije BiH, komunikaciju o riziku, nadzor, točke ulaska, timove za brzi odgovor, laboratorijsku dijagnostiku, prevenciju i kontrolu infekcije, upravljanje slučajem i osiguranje kontinuiteta zdravstvenih službi, procedure nadzora putnika u međunarodnom prometu sukladno smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, te mjere za zdravstvene ustanove.

Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva je upozorio zdravstvene ustanove, posebno kliničke centre, na njihovu obvezu iz članka 21. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti da su dužni osigurati liječenje, izolaciju i hospitalizaciju oboljelih od zaraznih bolesti na klinikama, odnosno odjelima za zarazane bolesti.

Sukladno članku 22. ovog zakona, ako se pojavi epidemija pojedinih zaraznih bolesti u većem obujmu, izolacija i liječenje oboljelih mogu biti obavljani i u drugim odgovarajućim objektima osposobljenim u tu svrhu. Odluku o izolaciji i liječenju u tim objektima donosi kantonalni ministar zdravstva na prijedlog kantonalnog zavoda za javno zdravstvo, uz prethodnu suglasnost federalnog ministra zdravstva.

Također, zatraženo je od kriznih stožera kantonalnih ministarstava zdravstva da dostave podatke o mogućim lokacijama za karantenu na području kantona.

Trebamo o svemu razgovarati i ne smije biti nikakvih tajni ili skrivenih namjera

''Zasad u FBiH imamo tri slučaja koronavirusa u Zenici i imamo novi podatak da su dvije osobe iz Mostara zaprimljene na klinički odjel i uzorci su trenutno u obradi. Po zadnjim službenim podacima koje imam ukupno 384 osobe su pod zdravstvenim nadzorom na području Federacije, s tim da je sigurno taj broj sada već vjerujem preko 500 osoba. Ovim putem pozivam naše sugrađane da maksimalno pozorno prate i odgovorno provode sve preporuke koje upućuje naš, ali i krizni stožeri na razini županija, jer samo zajednički možemo ostvariti cilj da ugrozu od ovog virusa svedemo na najmanju moguću mjeru'' istaknuo je Pehar.

Direktor Federalne uprave civilne zaštite i šef Kriznog stožera u FBiH Fahrudin Solak kazao je kako se među ostalim razmatraju preporuke sve do nekih drastičnih stanja, proglašenja nesreće uslijed zaraze.

''I ta opcija svakako stoji, a danas smo na sjednici Vlade usvojili određene odluke kojima ćemo federalnim službama za zdravstvo doznačiti određena financijska sredstva koja će prije svega biti namijenjena za nabavku određene opreme, a prvenstveno respiratora i zaštitnih kompleta. Mi smo svoje kapacitete zaštitnih kompleta stavili na raspolaganje Kriznom stožeru u Federaciji BiH, to se već podijelilo na par kliničkih centara i svakako da to nije dovoljna količina i morat će se ići u nabavku dodatnih. Federalna uprava civilne zaštite stoji na raspolaganju za sve što bude potrebno, a tu prije svega mislim na karantene koje će biti na području cijele Federacije ako bude potrebe za tako nešto''. istaknuo je Solak.

Istaknuto je također kako će strani državljani iz Kine, Južne Koreje, Italije, Irana, Francuske, Njemačke i Španjolske koji žele ući u Bosnu i Hercegovinu dobiti mjeru zabrane kretanja u trajanju od 14 dana, dok će državljani Bosne i Hercegovine koji dolaze na prostor Federacije dobiti mjeru kućne samoizolacije pod zdravstvenim nadzorom sanitarnih inspektora iz zavoda za javno zdravstvo pripadajuće županije.

Po riječima direktora Solaka, situacija u Bosni i Hercegovini je još uvijek pod kontrolom.

''Napravljeni su apsolutno svi scenariji dokle ići, na koji način i kako. Situacija je trenutno pod kontrolom i nema nikakvih razloga za brigom i panikom, ali trebamo o svemu razgovarati i ne smije biti nikakvih tajni ili skrivenih namjera'', kazao je Solak.

Kopirati
Drag cursor here to close