Nisu više obvezne

Vlada FBiH: Bez maski vani, kantoni mogu biti stroži

Ipak, na snazi ostaje obvezno nošenje maski na mjestima gdje nije moguće držati distancu od dva metra, pijacama, tramvajskim, trolejbuskim i autobuskim stanicama, tržnicama.
Vijesti / Flash | 29. 04. 2021. u 11:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj, telefonski održanoj sjednici, usvojila informaciju o epidemiološkoj situaciji COVID-19 u Federaciji BiH na dan 26. travnja 2021. godine, s prijedlogom naredbi i preporuka Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, koje su donesene s rokom važenja od sedam dana, računajući od 29. travnja 2021. godine.

Krizni stožer FMZ je zadužen da, prije isteka ovog roka, sagleda kompletnu epidemiološku situaciju COVID-19 u FBiH i sačini procjenu rizika, a radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene naredbi i preporuka, te Vladi FBiH dostavi njihov prijedlog.

Jedna od naredbi propisuje obvezno nošenje maske i na otvorenom prostoru ukoliko ne može biti ostvaren razmak od dva metra.

Obavezno je nošenje maski na autobuskim, tramvajskim, trolejbuskim, minibuskim stajalištima, peronima i pijacam /otvorenim tržnicama i na drugim mjestima gdje se primijeti veći prolaz stanovništva.

Vladama kantona, odnosno kantonalnim stožerima ministarstava zdravstva naređeno je uvođenje restriktivnijih mjera zavisno od procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini, uz redovno obavještavanje Kriznog stožera FMZ.

Krizni stožer FMZ će današnje zaključke, s prilozima, dostaviti kantonalnim ministarstvima zdravstva i njihovim kriznim stožerima, a putem njih zdravstvenim ustanovama, kantonalnim općim i specijalnim bolnicama, kao i kliničkim centrima u FBiH, Federalnoj i kantonalnim upravama za inspekcijske poslove i upravama policija MUP-a kantona.

U skladu sa zaključkom od 8. siječnja 2021. godine, Federalna vlada će izvijestiti Parlament FBiH o epidemiološkoj situaciji u Federaciji BiH i mjerama koje je donijela s ciljem zaštite zdravlja građana i smanjenja rizika za širenje virusa.

Inače, u informaciji je naglašeno da je, iako se sveobuhvatna epidemiološka situacija u Federaciji BiH popravlja, stanje i dalje jako ozbiljno, te da su zabilježene incidence i dalje visoke.

Na razini Federacije BiH, sedmodnevna incidenca iznosi 145 slučajeva na 100.000 stanovnika, dok je naročito zabrinjavajuća situacija je u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Posavskom kantonu.

Predložene mjere su preventivnog karaktera, te su i dalje najmanje restriktivne u europskoj regiji i kao trebaju biti produžene, jer garantiraju održavanje gospodarskih aktivnosti, dok bi njihovo popuštanje u ovom trenutku prestavljalo visoki rizik, priopćeno je iz Vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close