Ništa nismo naučili 2014.

Višković nakon poplave: Dogodilo se nešto što se moglo spriječiti

On je napomenuo da manje od 30 metara nasipa, koji je bio u planu i za koji su bila osigurana sredstva, nije urađeno zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.
Vijesti / Flash | 15. 05. 2019. u 17:29 Bljesak.info
Kopirati
/ Ništa nismo naučili 2014.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Prijedoru da se u trenutnim poplavama na području ovog grada dogodilo nešto što se moglo spriječiti. "Ne možemo dozvoliti da nečiji imovinski odnosi budu preči od velikog broja kuća i domaćinstava", istaknuo je Višković.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

On je napomenuo da manje od 30 metara nasipa, koji je bio u planu i za koji su bila osigurana sredstva, nije urađeno zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. "Zbog imovinsko-pravnih odnosa to se nije uradilo i sad imamo poplavljen veliki broj kuća", rekao je Višković novinarima u Prijedoru nakon što je s gradonačelnikom Prijedora Milenkom Đakovićem posjetio neka od poplavljenih područja, javlja Srna.

On je najavio da će Vlada zajedno s gradom naći rješenje i da ne može shvatiti da nastavak izgradnje nasipa nije dozvolio čovjek čija kuća je, također, poplavljena.

FOTO: Klix.ba / Poplave

"Ako treba Vlada da donese odluku da proglasi tih 30 metara nečije zemlje opštim dobrom, mi ćemo to proglasiti i nasip ćemo uraditi. Da sam imao tu informaciju, ne bih se libio toga da Vlada da naredbu gradu da se tu uradi nasip, bez obzira da li se to nekom u tom trenutku svidjelo ili ne", dodao je Višković.

On je najavio mogućnost da se i u drugim slučajevima vodozaštitnih projekata u eksproprijaciju ide preko Vlade Republike Srpske i proglašenja općeg interesa. "Oni koji ne budu bili zadovoljni naknadama koje im po zakonu budu ponuđene, mogu u sudskom postupku da traže svoja prava, ali time neće moći zaustaviti izvođenje tih radova", rekao je Višković.

On je naglasio da se situacija poput ove neće nikome dozvoliti, ne samo u Prijedoru, da će od ostalih gradonačelnika i načelnika općina tražiti da o ovakvim ili sličnim situacijama na vrijeme upoznaju Vladu, koja će onda donijeti odluku o proglašenju općeg interesa.

"To je nešto što bi se svuda, u svakom normalnom svijetu radilo. Nemam riječi kada dođem na ovakvo mjesto i vidim ovako tužan prizor da je poplavljeno stotine kuća i domaćinstava, da su ljudi pretrpjeli materijalnu štetu zbog nečijih 30 metara, koji su izgleda vrjedniji nego sve ove kuće", dodao je Višković.

Foto:Klix:ba / Izlile se rijeke u dijelovima BiH

Govoreći o štetama nastalim u ovim poplavama, Višković je najavio da će Vlada s Gradom Prijedorom priteći u pomoć tim ljudima, da je o mehanizmima pomoći sada teško govoriti, te napomenuo da ima sredstava u Fondu solidarnosti, preko kojeg je i 2014. prikupljana pomoć.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da u naselju Gomjenica nasip koji je rađen nakon poplava 2014. na jednom mjestu nije sastavljen zbog dugogodišnjih neriješenih imovinsko-pravnih odnosa i da je na tom mjestu voda probila u naselje i poplivala veliki broj domaćinstava i poplavila određeni broj kuća, ali se još ne zna točan broj.

Sredičnji tok Sane danas je u padu za oko 25 centimetara, izvanredno stanje u Prijedoru je i dalje na snazi, nasipi i zaštite se i dalje utvrđuju i slijedi evidencija pričinjene štete.

Kopirati