Bunta nema

Političke igre građane u BiH dovele do letargije i depresije

Za naše političare izjave građana o njihovom psihološkom stanju zbog ekonomske i političke situacije u zemlji ne znače mnogo jer za svoj nerad odbijaju redovne i visoke plaće
Vijesti / Flash | 27. 09. 2021. u 08:27 Bljesak.info
Psihološke igre političara s građanima dovele bh. društvo do letargije i depresije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Višegodišnje dizanje tenzija i razne psihološke igre političara s građanima, dovele su bosanskohercegovačko društvo do letargije i depresije. Vjera da se nešto može promijeniti uopće, pa i na izborima, odavno je izgubljena. I dok su političari zauzeti borbom kako što dulje ostati na vlasti, građani se osjećaju nesigurno u svojoj zemlji, za koju mnogi već odavno traže alternativu, prenosi BHRT.

Za naše političare izjave građana o njihovom psihološkom stanju zbog ekonomske i političke situacije u zemlji ne znače mnogo jer za svoj nerad odbijaju redovne i visoke plaće. Ali za građane znači da država godinama tapka u mjestu, da nam je kupovna moć sve niža, da preživljavamo. Ali bunta nema. Ima šutnje, apatije i depresije, jer smo, kažu stručnjaci, ovo stanje prihvatili kao prirodni fenomen.

''Čini građene apatičnim pasivnim i umrtvljenim do nesposobnosti da se pobune, ustanu i kažu ne može to više ovako, ili se mijenjajte ili dolazite. A to ili se mijenjajte ili odlazite je jedno pravo koje građanima pripada na osnovu banalne stvari koja se zove izborna obećanja koja su ovdašnji političari davali građanima'', govori Esad Bajtal, sociolog

Nedžad Korajlić, profesor Fakulteta za kriminalistiku i sigurnosne studije UNSA-e objašnjava: ''Politička situacija usložnjava i sigurnosnu situaciju, kako na domaćem tako i na regionalnom planu. Tako da nas do sada ni jedna ozbiljna svjetska tema nije zaobišla od migrantske terostističke, elementarnih nepogoda, covida, tako da smo tu uvijek isto kao i drugi''.

Uz stalne blokade, afere, zaoštravanje političke klime trpi bh. gospodarstvo. Kapital BiH na koljenima. Strane investicije u padu, a domaći investitori uplašeni ulagati u ovakvo okruženje. Uz brojne barijere većina se okreće stranom tržištu, jer se njihove molbe poput smanjenja PDV-a ili uvođenja olakšica za izvoznike ne čuju, jer volje za poboljšanje poslovnog ambijenta nema.

''Jako velika administracija, spora, ne razumije trenutak u kojem se investitori nalaze, a kada govorimo o izvozu uzmite podatak da je jako otežano poslovanje, zadnjih dana imate primjer da nemate priznate QR kodove na razini države, jako je puno zakona koji bi morali biti na državnoj razini kako bi se olakšalo prije svega izvoznicima potrebni papiri koji su neophodni za međunarodno tržište'', govori Suhad Ećo, Udruženje poslodavaca FBiH

Politička situacija je odraz stanja društva i države. Dok naši političari uveliko spremaju izborne kampanje i razmišljaju o pozicijama 2022. godine, građane o njihovim plaćama, njihovim budžetima i njihovim prirodnim resursima nitko ništa i ne pita.

Kopirati
Drag cursor here to close