Skup ''Pravda za Davida'' u Banja Luci

Dragičević tisućama okupljenih: Pravno ću srušiti komplet državu

Pred početak skupa okupljeni su pjevali pjesmu ''Klinac iz geta'' te uzvikivali ''Pravda za Davida'' i ''Ubojice''.
Vijesti / Flash | 30. 12. 2018. u 18:35 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Trgu Krajine u Banja Luci okupilo se nekoliko tisuća građana na skupu ''Pravda za Davida'', a organiziran je u cilju otkrivanja istine o slučaju ubojstva Davida Dragičevića, mladića iz Banja Luke.

Davor Dragičević, Davidov otac, prethodno je tražio ostavke Dragana Lukača, ministra unutarnjih poslova RS, Darka Ilića, načelnika uprave za organizirani kriminal MUP-a RS, Darka Ćuluma, direktora Policije RS, Željka Karana, patologa i načelnika Zavoda za sudsku medicinu RS, Želimira Lepira, glavnog banjalučkog okružnog javnog tužitelja i Dalibora Vreće, tužitelja u Okružnom javnom tužiteljstvu Banja Luka.

On je tražio i da se do početka skupa ''Pravda za Davida'' uhite Filip Ćulum, Đordje Rađen, Zoran Bošnjak, Mikica Marjanac, Siniša Kojdić i inspektor Bojan Karanović, a da se pod mjere nadzora stave oni koji su održali press konferenciju MUP-a RS 26. ožujka.

Pred početak skupa okupljeni su pjevali pjesmu ''Klinac iz geta'' te uzvikivali ''Pravda za Davida'' i ''Ubojice''.

''Nemam gdje. Na grob ne mogu, u kuću ne mogu. U tvoju sobu ne mogu, nema tebe, nema mene. Oni, svi živi i zdravi i kažu da sve funkcionira. Zahtjevi nisu bili napamet, stari su osam mjeseci i predani SIPA-i'', poručio je na skupu Davor Dragičević.

On je u emitovnom govoru ponovio da je vrh policije Republike Srpske odgovoran za ubojstvo njegovog sina Davida.

''Dok se moji zahtjevi ne ispune, ja ovdje nisam da rušim nikoga. Ja ću vas pravno srušiti, komplet državu. Ispred metalske škole ste ga oteli, snimka postoji. Svi vi koji hoćete rušiti nešto i nekoga. Ne budem li ja i ovi ljudi oko mene, ne budem li dobio ispunjenje ovih zahtjeva, znam kako ću vas bez pravde srušiti''', rekao je on.

Ponovio je svoj stav o Miloradu Dodiku, predsjedavajućem Predsjedništva BiH.

''Eto vam, međunarodna zajednicu, sad dajte podršku Lukaču, Dodiku, kao i svim pripadnicima MUP-a. Milorad Dodik je najveći zločinac i Dragan Lukač, te je pozvao majku ubijenog mladića'', naglasio je on.

David Dragićević je mladić iz Banja Luke čije je tijelo pronađeno na ušću riječice Crkvena u Vrbas, šest dana nakon što je nestao. Okružno javno tužiteljstvo Banja Luka podiglo je optužnicu protiv nepoznatih počinitelja za ubojstvo Dragičevića u kojoj se navodi da je mladić ili gurnut u Crkvenu ili je upao bježeći od počinitelja.

Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH, izjavio je u petak da predstavnici Okružnog javnog tužiteljstva u Banja Luci i Republičkog javnog tužiteljstva RS razmatraju da predmet ''Dragičević'' upute na ocjenu Tužiteljstvu BiH kako bi ono preispitalo postojanje nadležnosti za preuzimanje istražnog predmeta.

Skupovi "Pravda za Davida" trajali su od 26. ožujka do 25. prosinca na Trgu Krajine, kada je nakon privođenja Davora Dragičevića, Suzane Radanović, Davidove majke, i nekoliko opozicijskih političara i građana održavanje skupova zabranjeno, a s trga je uklonjeno ''Davidovo srce'' oko kojeg su se okupljali građani.

Veliki broj policajaca primorao je okupljene građane da odu s Trga Krajine, a od tada u 18:00 časova nakon upozorenja policije po nekoliko tisuća građana predvođenih Davorom Dragičevićem odlazilo je u prosvjedne šetnje za vrijeme kojih nije bilo incidenata.

Kopirati
Drag cursor here to close