Tužiteljstvo

Više optuženih za zločine u ratu pred sudom sljedećeg tjedna

Početak suđenja Ramiću zakazan je za srijedu, 26. veljače, kada je planirana i statusna konferencija pred početak suđenja Dušku Suvari.
Vijesti / Flash | 21. 02. 2020. u 16:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pred Sudom Bosne i Hercegovine idućeg tjedna počinje suđenje Aganu Ramiću, optuženom za zločine počinjene na području Konjica.

Tužiteljstvo BiH je ranije zatražilo od Državnog suda da predmet protiv Agana Ramića spoji s predmetom u kojem je prvobitno bio optužen – sa Esadom Ramićem, Omerom Borićem, Šefikom Nikšićem, Adnanom Alikadićem, Mitkom Pirkićem, Redžom Balićem, Hamedom Lukomirkom, Safaudinom Ćosićem, Muhamedom Cakićem, Ismetom Hebibovićem, Enesom Jahićem, Senadinom Ćibom i Željkom Šimunovićem – za zločine nad srpskim civilnim stanovništvom na području Konjica počinjene u periodu od svibnja 1992. do svibnja 1993. godine.

Kako je na tom ročištu rečeno, Ramić, čiji je predmet od 2018. godine razdvojen od ostalih zbog njegove bolesti, tereti se po jednoj točki optužnice za događaj u konjičkom selu Brđani. Tužiteljstvu je na ročištu u prosincu 2019. naloženo da dostavi preciziranu optužnicu u odnosu na Ramića.

Početak suđenja Ramiću zakazan je za srijedu, 26. veljače, kada je planirana i statusna konferencija pred početak suđenja Dušku Suvari, koji je optužen za silovanje žena bošnjačke nacionalnosti, te mučenje i zastrašivanje na području općine Glamoč tijekom 1992. godine.

Suvara se tereti da je, u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), nanosio snažne fizičke i psihičke patnje i mučenja, nečovječnim postupanjem, nanošenjem velike patnje i ozljeda, ozljedom osobnog dostojanstva naročito uvredljivim i ponižavajućim postupanjem, te napadom na čast ženske osobe. Optuženi se na ročištu za izjašnjenje o krivici, u siječnju ove godine, izjasnio da nije kriv.

Istog dana zakazano je iznošenje završne riječi Odbrane Željka Todića, optuženog za zločine u Oborcima kod Donjeg Vakufa.

Todiću se sudi sa Brankom Čigojom, Sašom Boškićem i Miloradom Glamočakom za ubojstva 28 osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti počinjena 13. rujna 1995. u Oborcima. Prema optužnici, Glamočak je bio zapovjednik, a ostali optuženi pripadnici Izviđačkog voda Mrkonjićke brigade VRS-a.

Za sljedeći tjedan zakazana su suđenja za zločine počinjene u Zvorniku, Prijedoru, Goraždu, Višegradu, Foči, Vlasenici, Sanskom Mostu, Konjicu, Kotor-Varoši i drugim gradovima.

Kopirati
Drag cursor here to close