Spomenici, igre, aktivnosti...

Milijun KM za braniteljske udruge

Prva odluka se odnosi na sufinanciranje izgradnje spomen obilježja, uređenja mezarja i grobalja, u iznosu od 150.000 KM
Vijesti / Flash | 18. 04. 2019. u 14:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada FBiH je na sjednici održanoj u četvrtak donijela tri odluke o usvajanju programa utroška i kriterija raspodjele sredstava tekućih transfera neprofitnim organizacijama, utvrđenih Proračunom Federacije BiH za 2019. godinu, Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata.

Prva odluka se odnosi na sufinanciranje izgradnje spomen obilježja, uređenja mezarja i grobalja, u iznosu od 150.000 KM, od čega je 110.000 KM za sufinanciranje izgradnje spomen obilježja, uređenje mezarja i grobalja i 40.000 KM kao interventna sredstva. Sredstva iz ove odluke bit će dodijeljena na osnovu javnog poziva, a isplata će biti izvršena jednokratno u visini odobrenog iznosa.

Za drugu donesenu odluku, za udruge proistekle iz posljednjeg obrambeno-oslobodilačkog rata, iznos je 460.000 KM. Od ovog iznosa, 280.000 KM je za sufinanciranje programa rada saveza, organizacija i udruženja, 100.000 KM su sredstva koja će biti korištena za tradicionalno održavanje Sportskih igara Saveza RVI FBiH i HVIDR-e Mostar i 80.000 KM su interventna sredstva. Sredstva će biti dodijeljena na osnovu javnog poziva, a isplata će bit kvartalna.

Trećom odlukom odobreno je 395.000 KM Savezu logoraša BiH, Hrvatskoj udruzi logoraša Domovinskog rata u BiH i za IDA (istraživačko dokumentacijske aktivnosti i zaštitu žrtava svjedoka genocida), za nastavak započetih programa i provedbu odluka MSP-a u Hagu. Sredstva iz ove odluke raspoređivati će se prema kriterijima utvrđenim za svaki program posebno, priopćeno je iz Vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close