EU

Više od 7,2 milijuna eura za rješavanja problema migranata u BiH

Sredstva su osigurana putem posebnih mjera iz instrumenta predpristupne pomoći (IPA), koje će provesti Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u partnerstvu s UNHCR-om i UNICEF-om.
Vijesti / Flash | 30. 10. 2018. u 11:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija (EU) doznačila je više od 7,2 milijuna eura grantova kao podršku Bosni i Hercegovini u oblasti migracija i upravljanja granicom, u kontekstu sve većeg broja izbjeglica i migranata koji su ušli na teritorij države od kraja 2017. godine. 

Iz Međunarodne organizacije za migracije – IOM je priopćeno da projekt ima za cilj dalje jačanje sistema upravljanja migracijama, azila, kontrole granice i kapaciteta za nadzor. Također će ojačati postojeću podršku u dostavi hrane i osiguranju usluga hitnog smještaja, opskrbe vodom, osiguranjem sanitarnih i higijenskih uvjeta, zaštite, kao i osiguranjem drugih osnovnih potreba za migrante, tražitelja  azila i izbjeglice koji borave na teritoriji BiH. 

U priopćenju se navodi da će se poboljšati pristup sistemima azila, zaštite i socijalne zaštite, uključujući sistemima zdravstvene zaštite i obrazovanja za djecu školskog uzrasta, putem podrške Graničnoj policiji, Službi za poslove sa strancima, Sektoru za azil, centrima za socijalni rad i relevantnim županijskim i općinskim organima. 

Dodaje se da će se uspostaviti infrastruktura skloništa, opskrbe vodom, sanitarnih i higijenskih uvjeta, odnosno proširit će se postojeći kapaciteti kako bi omogućili pripreme za nadolazeće zimske uvjete, siguran i dostojanstven smještaj, zaštitu obitelji sa djecom i drugih ranjivih pojedinaca od hladnih vremenskih uvjeta. 

''Ovaj projekt treba dopuniti druge inicijative, uključujući one koje podržavaju Europska unija i Razvojna banka Vijeća Europe, USAID i druge organizacije. Projekat će dalje ojačati dugoročno podršku koju EU osigurava za BiH kako bi se osnažili kapaciteti upravljanja zaštitno osjetljivih migracija, u skladu sa EU standardima'', navodi se u priopćenju IOM-a. 

Sredstva su osigurana putem posebnih mjera iz instrumenta predpristupne pomoći (IPA), koje će provesti Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u partnerstvu s UNHCR-om i UNICEF-om.

Kopirati
Drag cursor here to close