Davor Pehar

Više od 30.000 osoba pod nadzorom u FBiH

Pod nadzorom je u Federaciji BiH više od 30.000 osoba, a Pehar ocjenjuje da je to veoma uspješna prtouepidemijska mjera koja je provedena na prostoru Federacije BiH.
Vijesti / Flash | 26. 03. 2020. u 13:34 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Federalnog stožera civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Davor Pehar potvrdio je da je od jučer u 18.00 sati do danas u 10.00 sati testirano 18 osoba, a potvrđeno je pet novih slučajeva zaraženih novim kronavisrusom Covid-19.

Četiri su iz Sarajeva i jedan iz Gruda. To znači da je u posljednja 24 sata evidentirano deset novih slučajeva zaraze, a do danas je u Federaciji BiH 517 osoba testirano, dok je prisustvo virusa potvrđeno kod 62 pacijenta.

Pehar je naglasio da je najviše slučajeva u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, njih 26, potom u Kantonu Sarajevu njih devet, u Zeničko-dobojskom kantonu je osam potvrđenih slučajeva, u Zapadno-hercegovačkoj županiji evidentirano je sedam slučajeva, dok je u Usnko-sanskom kantonu šest oboljelih.

U Bosansko-podrinjskom kantonu su četiri osobe zaražene novim koronavirsuom, u Posavskom i Srednjobosanskom kantonu je po jedan slučaj zaraze, dok do danas nema zabilježenih slučajeva u Tuzlanskom kantonu i HBŽ, a tri osobe su preminule u Federaciji BiH od bolesti uzrokovane Covidom-19.

Pod nadzorom je u Federaciji BiH više od 30.000 osoba, a Pehar ocjenjuje da je to veoma uspješna prtouepidemijska mjera koja je provedena na prostoru Federacije BiH zbog čega je pozvao građane na odgovorno ponašanje i striktno pridržavanje izrečenih mjera samoizolacija te praćenje naredbi nadležnih institucija koje preduzimaju sve mjere u cilju sprječavanja širenja virusa.

Napomenuo je da su sljedeća dva do tri tjedna ključna u razvoju ove situacije u smislu pojave koronavirusa i od svih ovisi u kojem smjeru će taj proces ići.

''Ako se budemo odgovorno ponašali, krivulja koja pokazuje razvoj epidemije bit će pod manjim kutem i pojavljivat će se manji broj slučajeva. To znači manje opterećenje zdravstva i mogućnost da izbjegnemo scenarij koji već sada nazivamo talijanski gdje je došlo do opterećenja zdravstvenog sustava'', pojasnio je Pehar.

Zahvalio je građanima koji strpljivo poštuju mjere i naredbe i ponašaju se odgovorno te je zatražio i od onog manjeg djela koji nije svjestan u kojoj se fazi borbe protiv koronavirusa nalazimo da promjene taj neodgovorni stav jer je to ključ uspjeha kako da se što bezbolnije izađe iz ove situacije.

Kopirati
Drag cursor here to close